Novia3
Eva Sandberg-Kilpi leder institutionen för bioekonomi vid Novia som bland annat utbildar agrologer och skogsbruksingenjörer i Raseborg.
Jordbruk Skogsbruk Tema

Nytänk och nya system på Novia

Yrkeshögskolan Novia har förändrat sin organisation. I stället för att som tidigare styra enheterna från en viss ort är det nu innehållet i undervisningen som formar organisationen.

– Tidigare utgick vi från den geografiska enheten, men nu är vi organiserade enligt bransch, säger Eva Sandberg-Kilpi som sedan årsskiftet bär titeln prefekt.

Organisationsförändringen innebär att man infört institutioner som leds av prefekter så samma sätt som i universitetsvärlden. Sandberg-Kilpi är prefekt för institutionen för bioekonomi. Det gäller alltså naturbruksutbildningarna till agrolog och skogsbruksingenjör och de engelskspråkiga utbildningarna inom området Natural Resources.

Sedan årsskiftet har Novia fyra institutioner: bioekonomi, teknik och sjöfart, hälsa och välfärd, samt företagsekonomi.

– Skillnaden är störst inom området teknik och sjöfart, eftersom de utbildningarna ges såväl i Åbo, Vasa som Raseborg. Beträffande ämnesområdet bioekonomi är förändringen mindre eftersom den utbildningen ges endast i Raseborg.

Som nyvald prefekt ser Sandberg-Kilpi fram emot nya friska vindar på grund av nyrekrytering av två lektorer, Gun Karell och Gunnar Salingre, och ett utökat samarbete med nyländska gårdar.

Hon lyfter också fram att digitala undervisningsmetoder kommer att erbjudas i en högre grad. Den tekniska utvecklingen har gjort att det i dagens läge finns ypperliga möjligheter att studera på distans eller virtuellt.

Den som vill kan utbilda sig hemma vid köksbordet – även om det knappast passar alla och inte heller alla utbildningar.

– Om du till exempel bor i Österbotten behöver du inte alltid komma hit till Ekenäs för att delta i undervisningen. På det sättet hoppas vi också attrahera äldre studerande och de som jobbar vid sidan om studierna.

Eva Sandberg-Kilpi lyfter fram dagens miljömedvetenhet som en möjlighet för utbildningen i bioekonomi att profilera sig. Hon medger att klimatdiskussionen är svår eftersom den delar folks åsikter.

– Vi har ett ansvar att lyfta fram hållbarhetsaspekter och visa att allt inte är svartvitt. Vi måste också inse att framtidens yrkeskompetens förändras.

Naturbruksutbildningarna, liksom många andra, har redan i flera år tampats med ett sviktande antal studerande. För att säkerställa utbildningarnas kvalitet krävs tillräckligt stora grupper.

Var den gränsen går avgörs från fall till fall, men Eva Sandberg-Kilpi försäkrar att studerandeunderlaget är rätt stabilt.

– Det finns en stor efterfrågan på våra utexaminerade. För att fylla efterfrågan skulle vi kunna utexaminera många flera, säger Eva Sandberg-Kilpi.