EU

Nya EU-kommissionen
lider av startsvårigheter

Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen kan inte börja sitt jobb den första november som planerat. Starten hotar till och med att dröja ännu längre. Allt hänger på tre kandidater som ännu saknas i hennes kommission.

Ursula von der Leyen borde egentligen ha flyttat in chefskommissionärens byrå i Bryssel redan förra veckan, men de bristfälliga förslagen till kandidater för den nya kommissionen försenar tidtabellen. Inte ens den första december är ett säkert datum längre.

Rumänien har fortfarande problem att välja kandidat. Landets president Klaus Johannis och den avgående premiärministern Viorica Dancila har lanserat olika kandidater. Dancia anklagas för korruption, men sköter ännu de löpande ärendena inom regeringen.

Dancila skickade i sista ögonblicket en socialdemokratisk kandidat till Bryssel, men det godkänner presidenten inte. Han anser att den avgående regeringen inte har kompetens att utse landets EU-kommissionär.

Tvisten kan kanske lösas denna vecka, men Rumänien är inte Ursula von der Leyens enda problem. EU-parlamentet ratade redan i ett tidigt skede både Ungerns och Frankrikes kandidater, så att länderna måste skicka nya förslag till Bryssel.

Frankrike föreslår den tidigare ekonomi- och finansministern Thierry Breton, som numera är chef för IT-företaget Atos. Företaget säljer tjänster till bland annat flera institutioner i Bryssel och det möts med en viss misstro.

Breton nomineras till kommissionär för den inre marknaden, industri, digitala frågor och försvar. Enligt von der Leyen borde detta ändå inte väcka några intressekonflikter. Det återstår att se hur det juridiska utskottet bedömer situationen.

Ungerns nya kandidat Oliver Varhelyi är Budapests ambassadör i Bryssel och uppges ha raka rör till premiärminister Viktor Orbán. Detta kan föranleda både den ena och den andra parlamentarikern att skärpa granskningen.

Det juridiska utskottet har redan börjat granska nykomlingarna. Alla tre kandidater ska ännu intervjuas av respektive utskott i parlamentet. Dessutom borde också britterna föreslå en tillfällig kommissionär för den korta tid Storbritannien stannar i EU.

Allting måste löpa som smort om den nya kommissionen ska hinna ta plats den första december. Ifall processen krånglar till sig för någon av kandidaterna, måste Ursula von der Leyen vänta med sitt tillträde till den första januari 2020.