Saarka1
Det danska företaget Cow-Welfare visade upp sin flexibla foderfront på Sarka. Eftersom systemet är flexibelt och kan böjas 30 grader kommer korna lättare åt fodret från foderbordet.
Jordbruk Maskin & teknik

Ny foderfront väckte
intresse på Sarka

En foderfront som är flexibel och ger korna större frihet när de ska äta. Och med det en rad olika fördelar för mjölkproduktionen. Det presenterade det danska företaget Cow-Welfare på mässan Sarka i Seinäjoki.

Merparten av de traditionella foderfronterna – som finns längs med foderbordet i mjölkanläggningar – är fasta och orörliga. På Sarka-mässan, som ordnades i Seinäjoki förra helgen, presenterades en ny foderfront som är flexibel.

– Det här systemet ger friheten tillbaka till korna som kan äta med ett beteende som är naturligare. När de äter kan de böja sig framåt eftersom foderfronten är flexibel. Stolparna kan böjas 30 grader, förklarar Andre Hansen från Cow-Welfare.

Produkten heter Flex Feed ger enligt tillverkaren många fördelar. Korna har en större frihet när de äter eftersom de förutom att de kan röra sig framåt också kan lyfta huvudet utan hinder.

– Det är också viktigt för korna och en social grej som förbättrar välmåendet, menar Hansen.

Ökat foderintag ger mer mjölk

Tack vare det äter korna mera och producerar därigenom mer mjölk.

– Det är bevisat att kornas foderintag ökar med vår flexibla foderfront. När de äter mera så blir de mättare och kan vila längre perioder, blir lugnare och producerar mjölk.

Det är det inhemska företaget Ulvilan Pumppupalvelu som importerar Cow-Welfares produkter. Enligt vd Georges Fernandes var intresset för Flex Feed stort i Seinäjoki.

– Intresset har verkligen varit stort och vi har också sålt produkten till två nya kunder här på mässan, berättar Fernandes nöjt.

Vad är det som intresserar?

– För det första är det här flexibla systemet något förmånligare än traditionella. Utöver det ser de fördelarna med en sådan här modernare produkt. Många har haft samma system i 15-20 år och kunderna efterfrågar helt enkelt nya lösningar. Det är också lätt att installera i befintliga ladugårdar, säger Fernandes.

Saarka4
Andrea Hansen från tillverkaren Cow-Welfare och importören Georges Fernandes ger den flexibla foderfronten många fördelar. Vårt system gör att ätandet blir mera naturligt och korna äter sig lättare mätta, säger Hansen.