Jordbruk

Nu kan de åländska bönderna söka om stöd för foderimport

Det importstöd för foder och halm som Ålands landskapsregering beslutat bevilja på grund av den extrema torkan under fjolårets odlingssäsong kan nu sökas.
Stödet beviljas per bal och inköpet ska verifieras med kopia på fakturan från säljaren eller transportfirman. Balarnas mängd skall framgå. Inköpsperioden är 1 juni 2018 – 15 maj 2019.

Längden på resan, frakttyp och fraktkostnad har ingen betydelse.

Den totala summan som budgeterats för ändamålet är 100.000 euro. Det högsta beloppet som kan beviljas är 20 euro per bal. Den slutliga summan som frakten stöds med beror på mängden ansökningar. 

Handläggningen av stödet kommer att påbörjas direkt efter att ansökningstiden gått ut och betalas så fort handläggningen är klar. 

Stöd beviljas bara gårdar i de storleksklasser som berättigar till det åländska avbytarstödet och upp till deminimis nivåns högsta gräns, som är 20.000 euro under tre års tid.

Landskapsregeringen påminner om att andra stöd, som betalas som deminimis stöd och den vägen kan komma att påverka stödsumman på den enskilda gården, är statens krisstöd för vallar, vårvete och foderkorn, ersättningen för privat anställd avbytare och erhållna likviditetslån. I fall gården erhållit någotdera av de här stöden, får den totala stödsumman, importstödet medräknat, inte överstiga 20.000 euro för perioden 2017–2019.

Därför måste gården också uppge om den har fått något av de här stöden på ansökningsblanketten.

Blanketter finns att hämta från landskapsregeringens blankettregister:

Ansokan om understod vid import av foder

eller i pappersform vid landskapsregeringens reception, på Ålands hushållningssällskap samt på kommunernas landsbygdskanslier. 

Ansökan skall vara Ålands landskapsregering, jordbruksbyrån, tillhanda senast 24.5 kl. 16.15