36131323124 55Cc7E50E9 O
Svaret är alltså nu att områden som ingått i förslaget till komplettering av myrskyddet, inte är skyddade i lag. Därför kan man inte heller förbjuda avverkning. Men om skogsägaren söker ersättning för frivilligt skydd nu redan så kan hon eller han få ersättning för hela beståndet, om det står kvar. FOTO: Henna K
Skogsbruk Tema

NTM-centralen i Nyland
förbjuder inte avverkningar
på områden i förslaget till
komplettering av myrskyddet

Nylands NTM-central kan inte förhindra avverkningar på områden som ingått i förslagen till komplettering av myrskyddet, eftersom de inte är skyddade i lag. Det här svarar NTM-centralen en nyländsk skogsägare, som LF varit i kontakt med. På centralen låter emellertid överinspektör Juha Lumme förstå att man kan erbjuda en ersättning för frivilligt skydd som kan konkurrera med virkespriset.

Skogsägaren som LF talat med bad om preciseringar av NTM-centralens svar på en anmälan om avverkning av skog, en stämplingsanmälan alltså. Anmälan berör bland annat områden som utmärkts i planeutkastet i Nylandsplanen 2050 och som ingått i förslagen till komplettering av myrskyddet – också kända som det kompletterande myrskyddsprogrammet, fastän det inte är ett program.

I sitt preciserade svar till skogsägaren, säger nu NTM-centralen att de områden som ingick i förslaget till komplettering av myrskyddet, inte är skyddade i lag, som förhindrar avverkningar.

– NTM-centralen kan alltså inte fatta ett beslut som skogsägaren kan besvära sig mot, heter det i svaret.

NTM-centralens ståndpunkt baserar sig däremot på ”en stark rekommendation”, som går ut på att riksomfattande värdefulla områden inte borde avverkas just innan en skyddsstatus träder ikraft.

NTM-centralen hänvisar vidare till att landskapsplanen träder i kraft i vår, men att man kan förhandla om skydd av de aktuella områdena genast.

Enligt NTM-centralen kan man också avverka helt enligt anmälan på den del av den anmälda figuren som finns på mineraljord.

Skogscentralen kollar automatiskt

LF skrev för ett par veckor sedan om NTM-centralens reaktioner på anmälan om avverkning av skog.

Bakgrunden är alltså utkastet till landskapsplan för Nyland, Nylandsplanen 2050. I beredningen av planen har man satt in reserveringar av områden vars gränser motsvarar det tidigare förslaget till komplettering av myrskyddet.

Beredningen av kompletteringarna avblåstes i praktiken 2014 av den tidigare miljöministern Sanni Grahn-Laasonen (saml). Det var efter att de gröna lämnat regeringen Stubb.

I utkastet till Nylandsplanen 2050 har reserveringar av de aktuella områdena i alla fall inritats. De finns dessutom i det material som Finlands skogscentral har till sitt förfogande när centralen kollar anmälningar om användning av skog.

Om den anmälda figuren finns på eller i närheten av ett känsligt område, till exempel med fridlysta eller hotade arter, slår systemet larm.

När systemet har slagit larm skickar skogscentralen rutinmässigt anmälan vidare till NTM-centralen.

NTM-centralen kan betala ersättning

I vissa fall har då NTM-centralen skickat svar till skogsägaren eller till innehavaren av avverkningsrätten, där den har reagerat på figurer som finns inom områden som ingår i förslaget till komplettering av myrskyddet. Där ”borde” man inte avverka nu i ”det sista skedet av planläggningen”. Samtidigt är alltså NTM-centralen beredd att förhandla om skydd av områdena.

Den skogsägare som LF varit i kontakt med kunde inte tolka svaret från NTM-centralen utan behövde ett klart besked om det är tillåtet eller förbjudet att hugga den aktuella avverkningsfiguren. Skogsägaren ville också veta om sina rättigheter, till exempel via en besvärsanvisning. Bland orsakerna till det finns att det mesta av avverkningsfiguren är utanför det egentliga myrområdet och på fast mark. Men därtill är också områden i den del av figuren som är inom myrområdet på fast mark.

Svaret är alltså nu att områden som ingått i förslaget till komplettering av myrskyddet, inte är skyddade i lag. Därför kan man inte heller förbjuda avverkning.

– Det som vi däremot gärna vill understryka är att vi kan ersätta det virke som står kvar på områden som ingår i förslaget till komplettering av myrskyddet, svarar överinspektör Juha Lumme vid Nylands NTM-central på LF:s fråga om källan till den ”starka rekommendationen” som centralen hänvisar till.

Juha Lumme hänvisar till att i fall områdena skyddas i ett senare skede så kan man ändå inte längre utföra sådan skogsskötsel som inte syftar på att främja skogsnaturen.

– Men om skogsägaren söker ersättning för frivilligt skydd nu redan så kan hon eller han få ersättning för hela beståndet, om det står kvar. Detta eftersom ersättningen baserar sig på områdets bestånd på rot. Det är samma sak i fall området skyddas i ett senare skede, så om skogsägaren då har avverkat nyligen sjunker ersättningen.

Han uppmanar även markägarna att hålla sig framme och ta kontakt när det gäller skyddsbeslut och ersättningsfrågor.

Med andra ord kan alltså NTM-centralen betala en ersättning som konkurrerar med virkespriserna enligt Juha Lumme.

– Ersättningen är dessutom skattefri.

Juha Lumme försäkrar att avsikten har varit att förhandla med skogsägarna, inte att förbjuda avverkning. Han beklagar om det uppstått missförstånd i den frågan. Han påminner emellertid också om att landskapsplanen går ut på att man väljer områden som har nationellt eller landskapsmässigt värde.

– De områden som ingått i förslaget till komplettering av myrskyddet har åtminstone landskapsmässigt värde, säger han.

I regeringsprogrammet finns en skrivning om att arbetet med att genomföra det kompletterande myrskyddsprogrammet fortsätter. Avsikten är att arbetet baserar sig på frivilliga åtgärder.

Undrande SLC-ordförande

SLC:s ordförande Mats Nylund, som följt med debatten undrar fortfarande över markägarnas rättigheter.

– Det skulle vara intressant att veta vad den omtalade ”starka rekommendationen” bygger på i NTM-centralens svar, säger han. Baserar den sig på lag, på förordning, på något ministerbeslut eller handlar det om en linjedragning på NTM-centralen? Eller är det de enskilda tjänstemännens utspel?

I fall det sista är fallet så är slutresultatet enligt Mats Nylund att besluten om skydd eller inte blir ganska godtyckliga.

– Dessutom leder det här ju till att de skogsägare som gör en anmälan om avverkning nu erbjuds frivilligt skydd och ersättning. De som inte har för avsikt att hugga riskerar däremot i värsta fall att få en skyddsbeteckning i ett senare skede utan ett erbjudande på förhand om ersättning. Min något tillspetsade fråga blir alltså om alla skogsägare, som berörs av att områdena i det kompletterande myrskyddsprogrammet nu ritats in i Nylandsplanen 2050, i snabba tag borde lämna in en anmälan om användning av skog.