9D59D874E1E8Fe75 Org
Neonikotinoiden tiakloprid är bättre än sitt rykte. Medlet kan till och med gynna humlor i rödklöver, framgår det av ett svenskt försök. FOTO: Maj Rundlöf
Jordbruk EU

Neonikotinoid kan gynna humlor

Debatten om växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider bör nyanseras. Det anser forskare vid Lunds universitet och SLU. Tiakloprid kan till och med vara gynnsamt för humlor och pollinering.

Flera neonikotinoider är numera förbjudna i EU, eftersom de anses ha negativ verkan på bin. Neonikotinoiden tiakloprid får ännu användas tills EU-tillståndet går ut i april 2020. Därefter förnyas tillståndet inte.

Enligt en fältstudie vid Lunds Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU är tiakloprid kanske inte alls så skadlig. Enligt forskarna Maj Rundlöf och Ola Lundin har ingen märkbar negativ påverkan på humlor kunnat observeras.

Humlan är en viktig pollinatör inom överfamiljen bin. I ett försök med tiakloprid på ett fält i Skåne med rödklöver, var kontrollen av skadeinsekterna effektiv. Samtidigt kom fler humlor till fältet och pollinerade grödan.

Ska inte klassas som homogen grupp

Undersökningen visade att humlesamhällen i närheten av det tiaklopridbehandlade rödklöverfältet växte sig större, jämfört med humlesamhällen i landskap som saknade rödklöverfält.

Studien indikerar alltså att vissa neonikotinoider som fortfarande är tillåtna inom EU skulle kunna gynna humlorna istället för att skada dem. Risken är låg för direkt påverkan på humlorna, medan tiakloprid skyddar de blommande fälten där humlorna hämtar sin föda.

Vår studie visar att neonikotinoider inte bör behandlas som en homogen grupp när växtskyddsmedel riskvärderas. Det finns medel som inte synbart skadar humlor, säger Maj Rundlöf i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Sedan den 1 december 2013 råder förbud inom EU mot användning av tre neonikotinoider i blommande fält. Förbudet avser klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. Anledningen till förbudet är att ämnena konstaterats skadliga för bin.

Våren 2018 skärpte EU förbudet, numera får växtskyddsmedel som innehåller något av de tre ämnena bara användas i permanenta växthus. Snart ska också tiakloprin strykas ur registret.

Frankrike går i täten för förbud

EU:s medlemsländer beslutade i oktober att det nuvarande tillståndet inte kommer att förlängas då det går ut i april 2020. Frankrike har som vanligt gått sin egen väg. Där förbjöds tiakloprin redan för några månader sedan.

Frankrike har redan också förbjudit den sista tillåtna neonikotinoiden acetamiprid. I de övriga EU-länderna kommer medlet sannolikt att tillåtas också i fortsättningen. Acetamiprid används mot skadeinsekter och delvis också inom skogsbruket.

Motiveringen är misstanken att ämnet kan ha hormonstörande egenskaper. Maj Rundlöf hoppas ändå att framtida undersökningar kan dra nytta av studien. Vår undersökning nyanserar bilden av neonikotinoider, tillägger hon.

Resultaten tyder på att det kan finnas alternativ inom gruppen neonikotinoider utan misstänkta hormonstörande egenskaper. De kan användas för att bekämpa skadeinsekter, samtidigt som de är acceptabla för nåde pollinatörer och människor.

Ett förbud mot neonikotinoiden tiakloprid kan leda till negativa konsekvenser för humlor, anser Maj Rundlöf. Utan ett fullgott alternativ skulle mindre rödklöver sannolikt odlas. Detta skulle inte gynna humlorna.