Jordbruk EU

Nästa CAP skjuts upp
till första januari 2022

EU-kommissionen föreslår nu officiellt att CAP-reformen ska skjutas upp till den första januari 2022. Det är i och för sig ingen större nyhet, eftersom parlamentet och rådet inte har kunnat enats om en kompromiss om långtidsbudgeten.

På grund av förseningen måste medlemsländerna räkna med nedskärningar, både inom direktstöden och stöden för landsbygdens utveckling. Det framgår av två förslag till förordningar som kommissionen har lagt fram.

Det är sedan länge känt att grälet om långtidsbudgeten kommer att försena nästa CAP. Jordbrukspolitiken och budgeten borde gå hand i hand, anser EU-regeringarna. Först måste budgeten spikas. Utan finansiering saknas varje bas för en jordbruksreform.

Målet var att få ihop en gemensam position redan under Rumäniens ordförandeskap under våren. Osäkerheten fortsätter och ingen lösning är i sikte under Finlands ordförandeskap. Manglingarna går vidare nästa år.

Kommissionen har erkänt situationen och föreslår därför en övergångsperiod för CAP. Enligt förslaget ska nya CAP uppskjutas till den första januari 2022. Det framgår av två förordningar som kommissionen har lagt fram.

Åtgärderna kommer inte som någon överraskning. Parlamentet och rådet grälar sedan länge om pengarna utan utsikter till en kompromiss. Parlamentet kräver en riklig finansiering för 2021-2027 medan medlemsländerna bromsar.

För att klara övergången måste reglerna förlängas. Utan tillgång till en färsk finansieringsplan, måste kommissionen utgå från sitt förslag för 2021. Det innebär nedskärningar i både den första och andra CAP-pelaren.

I praktiken ska medlen för direktstöden sänkas med 4 procent. För landsbygdsstöden gäller ett minus med 15 procent. Länderna kan välja mellan att bevilja stödåtgärder enligt programmet för 2021 eller överföra medel för tiden efter 2022.

Kommissionens förslag till förordningarna måste ännu godkännas av medlemsländerna i ministerrådet och parlamentet. Förhoppningen är att processen ska löpa utan komplikationer, så att övergångsförordningen kan införas utan dröjsmål.

Det är fortfarande oklart hur länge nästa långtidsbudget dröjer. Ifall budgeten för 2021-2027 kan godkännas av medlemsländerna under våren, är det ännu möjligt att anpassa medlen i den första och andra pelaren i efterhand.