Blomqvistbesok
Markanvändning, skogsbruk och köttproduktion var diskussionsämnen, då ministern för jämställdhet och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist besökte SLC tillsammans med sin specialmedarbetare Anna Abrahamsson, som bland annat har aktuella frågor inom jord- och skogsbruksministeriet samt miljöministeriet på sitt bevakningsområde. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk SLC

Minister Blomqvist besökte SLC

Möjligheten att öka kolbindningen i marken diskuteras mycket intensivt för tillfället. Det kunde ministern för jämställdhet och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist konstatera då han använde ett ledigt ögonblick för att besöka SLC tillsammans med sin specialmedarbetare Anna Abrahamsson. Värdarna, SLC:s ordförande Mats Nylund och skogsombudsmannen Anders Portin, håller med. Frågan är aktuell både på EU-nivå och nationellt.

Möjligheterna att stärka klimatåtgärderna inom markanvändningssektorn är en fråga som diskuteras i regeringens ministerarbetsgrupp för klimat- och energipolitik, där Thomas Blomqvist är medlem.

Bland avsikterna finns att minska avskogning och att minska utsläppen från myr- och torvmarker samt odlingsmark.

Debatten sätter sina avtryck

Även hållbar matproduktion var samtalsämne under ministerbesöket. På senare tid har köttet i allt högre grad framställts som en miljöbov också i Finland.

– Det värsta är att det drabbar en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion, säger Mats Nylund. Vår bästa konkurrenskraft på EU:s inre marknad finns i kött- och växthusproduktionen.

– När det gäller växtodling på friland har vi svårare att klara oss. Det innebär att en mer växtbaserad föda kommer att leda till mer import.

Det här framkommer i en rapport som en forskargrupp kom ut med för en dryg månads tid sedan i anslutning till det så kallade MatMin-projektet.

– Ett viktigt inslag i rapporten är i övrigt att vi ska minska på matsvinnet, säger Mats Nylund.

– Klimatförändringen är en väldigt viktig fråga, säger Thomas Blomqvist. Det stora problemet är koldioxidutsläpp och fossila bränslen. När man beslutar om åtgärder för att minska klimatutsläppen är det viktigt att de är baserade på forskning, att de är ändamålsenliga och effektiva samt socialt och socioekonomiskt rättvisa.

SLC och minister Blomqvist var också inne på idén om ett gemensamt nordiskt matcertifikat.

– Det borde ha en relevans, bland annat med tanke på vår låga användning av antibiotika och vår salmonellafria djurhållning, säger Mats Nylund.