36048272926 24D1046915 O
Normalt råder en livlig aktivitet i hamnen i Odessa, nu har handeln via de ukrainska hamnarna vid Svarta havet helt stoppats på obestämd tid. FOTO: Clara Sanchiz
Jordbruk EU Globalt

Minerade hamnar hindrar
Ukrainas spannmålsexport

Den ukrainska flottan har minerat exporthamnarna i Svarta havet för att skydda dem mot ryska angrepp. Åtgärden stoppar emellertid landets export av spannmål och andra jordbruksprodukter till de internationella marknaderna.

En representant för EU-kommissionen informerade om läget på måndagen i EU-parlamentets jordbruksutskott. Enligt Michael Scannell vid DG Agri kan det dröja länge innan trafiken i hamnarna igen normaliseras.

Under mötet framgick det att infrastrukturen för hanteringen av spannmål, lagring och utfärdandet av licenser arbetar med störningar. Handeln via de ukrainska hamnarna vid Svarta havet har enligt uppgift helt stoppats på obestämd tid.

Enligt kommissionen är anläggningarna tekniskt sett intakta. Trots detta räknar ingen med en kortfristig återupprättelse av hamntrafiken. Kommissionen utgår från att kriget kommer att inkräkta på vårbruket i området och därmed också på skördarna.