Vipu 2019
2019 för inte med sig särskilt många nyheter för den samlade stödansökans del. I grund och botten fortsätter vi med samma stödsystem. En del mindre förändringar kan ändå noteras, främst sådana som beror på minskande finansiering.
Jordbruk Tema

Mindre förändringar
i stödansökan för 2019

På grund av minskande finansiering kan man bland annat inte ingå ny miljöförbindelse och inte heller ny ekoförbindelse i år. Å andra sidan blir stödsystemet aningen flexiblare på några punkter. Landsbygdens Folk har tagit en titt på förändringarna i den samlade stödansökan tillsammans med Esme Manns, inspektör vid Nylands NTM-central.

Här har vi samlat de största förändringarna i stödansökan och stödvillkoren för 2019. Du kan läsa mer om dem i ansökningsguiden för jordbrukarstöd på livsmedelsverket.fi/ansokningsguide. I guiden finns de specifika stödvillkoren för de stöd du söker.

Den så kallade förbudslistan inom begreppet aktiv jordbrukare tillämpas inte från och med det här året. Som sökande behöver man därmed inte längre uppge i stödansökan om man är aktiv jordbrukare eller inte.

Jordbruksskiften i gemensam användning nyhet

Från och med i år kan man anmäla jordbruksskiften som är i gemensam användning. Anmälan av skiften i gemensam användning förutsätter ändå att alla som anmäler ett jordbruksskifte i gemensam användning gör sin stödansökan i Viputjänsten, att en av jordbrukarna som odlar skiftet i gemensam användning fungerar som basskiftets administratör som ritar in och fördelar alla gårdarnas jordbruksskiften som är i gemensam användning på basskiftet.

– Tidigare har det inte varit möjligt att ha jordbruksskiften i gemensam användning, säger Esme Manns.

Hon uppmanar jordbrukarna att i förväg bestämma vem av dem som ska rita in jordbruksskiftena. Den jordbrukare som väljs delar upp basskiftet i jordbruksskiften på en gång och fördelar skiftena till de gårdar som odlar dem.

Om någon av jordbrukarna som anmäler ett jordbruksskifte i gemensam användning vill lämna in sin stödansökan på pappersblankett, måste också de andra lämna in ansökan på papper.

Livsmedelsverket rekommenderar ändå att gårdar som anmäler skiften i gemensam användning lämnar in sin ansökan i Viputjänsten.

Specifika anvisningar om ritandet och administrationen av skiften i gemensam användning finns i kapitel 6 i ansökningsguiden för jordbrukarstöd och även i avsnittet anvisningar och undervisningsvideor i Viputjänsten på livsmedelsverket.fi/vipu.

Vid ägoreglering högst fem hektar per gård

På basis av ägoreglering kan högst fem hektar basskiften per gård godkännas som ersättningsberättigande.

Gällande grundstödet kommer tilläggsdelen för socker samt reservhöjningen av stödrättigheter som beviljats ur reserven att slopas och flyttas över till de enhetliga stöddelarna i alla stödrättigheter.

Gällande förgröningsstödet är grönträda bestående av nektarväxter en ny växt som omfattas. Med det här avses ett växtbestånd bestående av honungsfacelia, sötväpplingar eller klöverarter som är rika på pollen och nektar samt godkänns som ekologisk fokusareal (EFA).

Var uppmärksam med miljöförbindelsen och -ersättningen

2019 kan man inte söka om ny miljöförbindelse. Nu kan man däremot dela på en förbindelse.

– Man kan till exempel dela förbindelsen. I år finns sannolikt behov för det i och med att man inte kan söka om nya miljöförbindelser, säger Esme Manns.

Det tillkommer också nya anmärkningar i Viputjänsten. Dels en anmärkning för vissa växter som anmälts för ett basskifte som inte ingår i förbindelsen (växterna hittas i kapitlet miljöförbindelse i ansökningsguiden) och dels en anmärkning för en trädgårdsåtgärd som anmälts för ett basskifte som inte ingår i förbindelsen.

Samtidigt tillkommer också nya begränsningar i Viputjänsten. Gällande alternativt växtskydd för trädgårdsväxter kan man inte längre anmäla åtgärden för areal med kryddväxter.

I höstanmälan duger inte samma växter för reducerat bearbetat växttäcke som för äkta växttäcke. I förbindelsevillkoren kan du kontrollera vilka växter som duger som växttäcke.

Ytterligare tillkommer två förändringar gällande villkoren för miljöersättningen. Markkartering behövs inte längre för areal i krukodling och den övre gränsen för fosforgödsling av krukplantor av bär är nu 490 gram per kubikmeter.

Miljöavtal för våtmarker och biologisk mångfald

2019 kan man söka om avtal för skötsel av våtmarker samt om skötsel av jordbruksnaturens biologiska mångfald och landskapet. För båda avtalens del kan man söka om avtal om man genomfört en icke-produktiv investering och fått den klar senast 1.5.2019.

Man kan årligen ansöka om utbetalning för alla specialstöds- och miljöavtal, i Viputjänsten eller med blankett 101B senast 17.6.

Däremot kan man inte ansöka om ett nytt avtal för lantraser 2019 eller lägga till djur i ett avtal som man ingått tidigare. Om man har ett avtal om lantraser, men ingen miljö- eller ekoförbindelse, och också ansöker om utbetalning av till exempel grundstöd, förgröningsstöd eller kompensationsersättning ska du söka om utbetalning av lantrasavtalet i Vipu eller på blankett 101B. Om man inte söker om andra stöd i stödansökan ska man söka om utbetalning för lantrasavtalet på blankett 218M och lämna in den till NTM-centralen.

2019 kan man inte heller ansöka om ersättning för icke-produktiva investeringar.

– Tyvärr finns det helt enkelt inte finansiering kvar för de här investeringarna, säger Esme Manns.

Kompensationsersättningens husdjursförhöjning

Djurantalen för kompensationsersättningens husdjursförhöjning beräknas för tiden 1.1.2019-31.12.2019. Datumet för att lämna in anmälan om djurantal för husdjursförhöjning är 17.2.2020.

Nivån på ersättningen per hektar har stigit med fem euro per hektar jämför med i fjol. Nivån har därmed återställts till samma nivå som den låg på 2017.

Förändringar för den ekologiska produktionen

2019 kan man inte ingå en ny ekoförbindelse.

– För ekoförbindelsernas del är förfarandet i år på motsvarande sätt som för miljöförbindelserna. Man kan alltså inte ingå ny ekoförbindelse, men däremot dela en existerande förbindelse, säger Esme Manns.

Dessutom kan man till ekoförbindelserna lägga till jordbruksskiften som 2018 ingick i en annan gårds ekoförbindelse eller som beviljats ersättningsberättigande 2019 på basis av ägoreglering. Man kan också ersätta förbindelseskiften som i samband med ägoreglering har utgått ur ens besittning med ersättningsberättigande areal som tagits emot vid ägroreglering.

Man kan också ta emot en ekoförbindelse om man i ens besittning fått skiften som ingick i en ekoförbindelse 2018. Utbildningskravet måste uppfyllas vid tidpunkten för överföring av förbindelsen.

Om man för 2019 vill lägga till en ny djurart till förbindelsen ska man ha anmält sig till ekokontrollen för djurarten i fråga senast 30.4.2019. Kom också ihåg den ekologiska produktionens krav på avsalugröda.

Närmare information finns på Livsmedelsverkets webbplats, livsmedelsverket.fi >> stöd och ersättningar >> ekologisk produktion.

Vid frågor om den samlade stödansökan kan man i första hand kontakta sin kommunala lantbruksförvaltning.

Kom ihåg att söka om senast 17.6:

- grundstöd och förgröningsstöd
- stöd till unga jordbrukare (EU)
- bidrag för jordbruksgrödor
- nationellt stöd för sockerbeta
- kompensationsersättning
- kompensationsersättningens husdjursförhöjning
- utbetalning av miljöersättning och/eller miljöstöd (inklusive förbindelser och avtal)
- fogande av tillskottsarealer till en ekoförbindelse (blankett 215) samt betalning av ersättning
- nordligt hektarstöd (C1-C4)
- stöd till unga jordbrukare (C1-C4)
- allmänt hektarstöd (C2-C4)
- anmälan om deltagande i EU:s djurbidrag och nationella husdjursstöd
Kom också ihåg senast 17.6: ansökan om stödrättigheter ur den nationella reserven och anmälan om överföring av stödrättigheter.


Det aktuella materialet för den samlade stödansökan finns att tillgå på webben:

- Guider: livsmedelsverket.fi/jordbrukarguider
- Anvisningar: livsmedelsverket.fi/vipu
- Blanketter: livsmedelsverket.fi/jordbrukarblanketter