Oppethus 3 A Webben
Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt, berättade för ägarmedlemmar om verksamheten i Österbotten.
Skogsbruk Marknad Tema

Metsä Group bjöd medlemmar
på rundtur i fabriken i Kaskö

För några veckor sedan bjöd Metsä Group hundra andelsägare på en rundtur i fabriken i Kaskö. Cellulosafabriken använder årligen cirka en miljon kubikmeter massaved. Vi vill öka vår synlighet, säger distriktschef Thomas Sundqvist.

År 2009 stängdes cellulosafabriken Metsä-Botnia i Kaskö – ett hårt slag för den lilla staden och för virkesanskaffningen i Österbotten. Att Metsä Group fortfarande har kvar verksamhet i Kaskö är det inte alla som är medvetna om.

– Metsä Groups fabrik – en så kallad BCTMP-fabrik – i Kaskö använder årligen en miljon kubikmeter massaved och en del av anskaffningen kommer från de österbottniska skogarna. Det här är något som många inte är medvetna om, säger Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt.

Detta vill Metsä Group i Vasa och Seinäjoki råda bot på. På sistone har de båda anskaffningsdistrikten inlett ett intensivare samarbete för att öka synligheten. För några veckor sedan ordnade de båda en tillställning för Metsäliittos andelsägare vid fabriken i Kaskö.

– Vi vill visa hela produktionskedjan för våra ägarmedlemmar, som får se att Metsä Group har verksamhet i Kaskö och att den använder en stor del av massaveden som vi köper i Österbotten och Södra Österbotten, förklarar Sundqvist.

Livlig aktivitet i Österbotten

Sundqvist tog emot de drygt femtio svenskspråkiga ägarmedlemmarna som kom till Kaskö med en buss som startade i Karleby. Han inledde med att berätta om Metsä Groups verksamhet i Vasadistriktet.

– Inom vårt distrikt utförs dagligen i medeltal åtta hektar förnyelseavverkning, gallringar på sjutton hektar samt tio hektar röjning och 45 stockbilslass virke. Av virkesmängden som avverkas inom våra distrikt levereras cirka tjugo procent till fabriken här i Kaskö, berättar han.

Vasadistriktet har en personal på 21 personer och på årsbasis sysselsätts mer än hundra personer som arbetar inom virkesanskaffningen och annan service.

– Inom ramen för våra skogstjänster sköter vi om förnyelsearbeten på 70-80 procent av det vi köper in. Cirka 1.500 hektar röjningsarbeten utförs och våra skogsarbetare planterar ungefär hälften av de cirka 1,5-2 miljoner plantorna som vi levererar årligen. Per kommun i Österbotten betalar vi i medeltal ut 1,5-2,5 miljoner euro i virkeslikvider varje år, säger Sundqvist.

Fabriken i Kaskö skiljer sig från den tidigare cellulosafabriken vid Metsä-Botnia som producerade kemisk massa. Den nya fabriken är en så kallad BCTMP-fabrik och producerar massa i huvudsak genom att tillsätta energi i form av el men inte kemikalier.

BCTMP står för kemitermomekanisk massa (bleached chemi-thermomechanical pulp). Genom att använda mekanisk bearbetning i stället för kemikalier fås andra egenskaper i fibrerna som gör att man kan laborera på andra sätt än med produktionen på kemisk väg.

– Den här metoden är också effektivare. För att framställa ett ton kemisk massa behövs cirka fem kubikmeter massaved, medan ett ton BCTMP-massa endast behöver cirka 2,8 kubikmeter massaved. Att det behövs mindre råmaterial bidrar också till att den här typen av produktion är lönsammare, förklarar Thomas Fant, teknisk kundservicechef på fabriken.

Oppethus 4 B Webben
Metsä Groups BCTMP-fabrik i Kaskö använder årligen cirka en miljon kubikmeter massaved i sin produktion av cellulosa.

Stora planer för framtiden

Medlemmarna fick också höra om Metsä Groups planer för framtiden. Bolaget har påbörjat planeringen för att bygga en cellulosafabrik i Kemi och ett modernt tallsågsverk i Raumo. Det handlar om investeringar på flera hundra miljoner euro och fabriker som sysselsätter tusentals personer i hela kedjan.

– Metsä Group tror på framtiden och de nya fabrikerna som planeras att byggas kommer också att öka behovet av virke. Det slutliga investeringsbeslutet för de här fabrikerna fattas under 2020, säger Sundqvist.

Erik och Else-Maj Nylund från Pedersöre var några av ägarmedlemmarna som deltog i besöket till Kaskö. De var nöjda med tillställningen.

– Det här är en mycket bra tillställning och vi tycker det är bra att Metsä Group ordnar den. Det skulle gärna få ordnas fler dylika tillställningar för det är bra för sammanhållningen. Det märktes bra i bussen att vi delar samma intresse för skogen, säger de.

Nylund trivs som medlemmar i Metsäliitto och utför nästan årligen virkesaffärer.

– Vi får mycket bra service och har aldrig ångrat medlemskapet. Vårt samarbete med vår kontaktperson Anders Cederberg har fungerat ypperligt, säger de.

Andelslaget Metsäliitto Osuuskunta – som består av cirka 103.000 andelsägare – är moderbolag till Metsä Group. Koncernen Metsä Group delar upp verksamheten i flera dotterbolag. Metsä Fibre äger merparten av koncernens sågar och cellulosafabriker medan Metsä Board äger kartongfabriker samt tre cellulosafabriker i Kaskö, Husum och Joutseno.

Dotterbolaget Metsä Wood i sin tur tillverkar limträbalkar och fanér med enheter i bland annat Lojo och Punkaharju. Metsä Tissue tillverkar toalett- och hushållspapper och har bland annat produktnamnen Serla och Lambi.