Getreidetransport
Spannmål betingar höga priser på de internationella marknaderna. FOTO: Kaufmann
Jordbruk Globalt Marknad

Matpriserna klättrar
vidare till nya rekord

Otryggheten tilltar i världen och det återspeglas i matpriserna. Enligt FN-organisationen FAO klättrade det globala matprisindexet i oktober månad till den högsta nivån sedan juli 2011. Mest steg priserna på spannmål och vegetabiliska oljor.

Matpriserna steg i oktober med 3,9 procentenheter från september. På ett år har de internationella matpriserna stigit med i medeltal 31,3 procent. Mest steg priset på spannmål, vegetabiliska oljor och mejeriprodukter.

Prisstegringarna beror enligt FAO i första hand på ett inskränkt utbud och försämrad tillgänglighet. Priset på griskött och socker föll en aning. Kina har minskat sin import av griskött och handeln med socker stagnerade under månaden.

Prisindexet för spannmål steg i oktober med 3,2 procent. Spannmålspriserna har inalles stigit med 22,4 procent sedan förra hösten. Alla viktiga spannmålsslag blev dyrare under den senaste månaden.

Dåliga skördar höjer vetepriset

Vetepriset fortsatte uppåt för den fjärde månaden i rad, denna gång med 5 procent. På årsbasis har vetepriset stigit med 38,3 procent till den högsta nivån sedan november 2012. En bidragande orsak är minskade skördar i viktiga exportländer.

De dåliga skördarna i Kanada, Ryssland och USA pressar upp vetepriset. Det har blivit ont om kvalitetsvete. Bland spannmålen steg priset på korn mest i oktober, beroende på en stark efterfrågan, sämre produktionsutsikter och prisökningar på viktiga marknader.

Priserna på mejeriprodukter steg under oktober med 2,2 procent till ett pris som ligger 15,5 procent över nivån för ett år sedan. Under månaden steg noteringarna mest på smör, skummjölkspulver och helmjölkspulver.

Enligt FAO försöker köparna trygga leveranser för att bygga upp lager av de eftertraktade produkterna. Prisökningen förklaras också med ett svagt utbud av mjölk och knappa lager i Europa. Utbudet har dessutom minskat av säsongbetonade orsaker.

Köttprisindexet sjönk däremot för tredje månaden i följd, denna gång med 0,7 procent sedan september. De internationella noteringarna för griskött föll på grund av färre inköp från Kina.

Priset på nötkött sjönk likaså, vilket enligt FAO återspeglar en kännbar nedgång i efterfrågan på leveranser från Brasilien. Enligt experterna spelade nyheter om BSE-kor en negativ roll i sammanhanget.

I gengäld steg noteringarna på fjäderfäkött, vilket återspeglade en förstärkt internationell efterfrågan. Produktionen hängde inte med på grund av stigande foderkostnader och rapporter om nya utbrott av fågelinfluensa i Europa.

Sockerpriset faller från hög nivå

FAO:s sockerprisindex föll i oktober månad med 1,8 procent, för första gången efter sex månatliga prishöjningar i rad. Analytikerna framhåller att den internationella sockernoteringen fortfarande ligger 40 procent över nivån hösten 2020.

Anledningen till det höga priset är oro över eventuella nedskärningar i den brasilianska produktionen. Den aktuella nedgången för sockerpriset har enligt FAO utlösts av en knapp global efterfrågan och tendenser till ökande export från Indien och Thailand.

Prisindexet för vegetabiliska oljor steg i oktober med 9,6 procent till en rekordnivå. Ökningen beror framför allt på en ihållande oro för hotande produktionsminskningar i Malaysia, som lider av brist på arbetskraft.