Exportmängderna för jordbruksprodukter och livsmedel ökade 2023 jämfört med året innan, men däremot minskade exportens värde, uppger Naturresursinstitutet.
Mest exporterades mejeri- och mjölkprodukter. Proportionellt sett ökade spannmålsexporten mest, både i kilo (+144 %) och i euro (+150 %).
Värdet på Finlands livsmedelsexport uppgick till totalt 2,2 miljarder euro. Värdet på importen var 6,8 miljarder euro, vilket var en minskning med cirka fem procent jämfört med 2022 års nivå.
För Finland var de viktigaste handelspartnerna inom exporten Sverige, Estland och Tyskland. De viktigaste produkterna för exporten till Sverige var konfektyr, choklad, bageriprodukter och smör. Till Estland exporterades beredda livsmedel och en hel del alkoholdrycker samt fisk och fiskprodukter.
– En viktig exportvara till Tyskland var spannmål och i synnerhet havre, som exporterades till ett värde på 65 miljoner euro. Detta var en ökning med cirka 28 miljoner euro jämfört med föregående år, säger överaktuarie Irene Rosokivi vid Naturresursinstitutet.
Värdet på livsmedelsimporten har ökat under de senaste åren
Värdet på importen av jordbruksprodukter och livsmedel var i fjol 6,8 miljarder euro, vilket var en minskning med cirka fem procentenheter. Mätt i såväl värde som mängd importerades det mest beredda livsmedel till Finland, till ett totalt värde på 1,9 miljarder euro.
– Värdet på livsmedelsimporten ökade med 10 procent år 2023. De viktigaste importländerna för Finland var Nederländerna, Tyskland, Sverige och Norge, säger Irene Rosokivi.
En viktig roll i importen från Nederländerna spelade olika slags tekniska fetter och oljor samt trädgårdsväxter, inklusive frön och plantor. Från Tyskland importerades framför allt bageriprodukter, foder och ostar. Betydande importprodukter från Sverige var bageriprodukter, konfektyr, choklad och kakao.
Stort underskott i handelsbalansen för fiskprodukter
Importvärdet för alla fiskprodukter, exklusive transitexport av lax, var 372 miljoner euro. Till Finland importerades hela laxar från Norge till ett värde på 288 miljoner euro, och en del av laxarna exporterades som färskvara vidare till Europa.
Värdet på den lax som blev kvar i Finland (12,7 miljoner kilo) var 105 miljoner euro. Både värdet och mängden minskade med en femtedel jämfört med föregående år. En procent av importen utgjordes av annat än människoföda.
– Exportvärdet, exklusive transitexport av lax, var 79 miljoner euro, vilket var en ökning med cirka fyra procent jämfört med året innan. Mest ökade exporten av hel regnbåge och strömming. Däremot minskade exporten av exempelvis fryst strömming. Värdet på exporten av produkter avsedda som människoföda var 64 miljoner euro, säger överaktuarie Pentti Moilanen vid Naturresursinstitutet.