Img 9933
ÖSP:s arbetsgrupp efterlyser en bättre dialog mellan kraftbolag och markägare. Johanna Nyman, Torbjörn Häggvik och Bjarne Mara är alla drabbade markägare. Tomas Långgård är med i form av ÖSP:s ordförande.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Markägare missnöjda
över bristande information
om vindpark

Den ÖSP-arbetsgrupp som sköter markfrågorna gällande kraftledningsanslutningen från JWP Juthskog Wind Park Ab i Malax till Fingrids transformatorstation i Toby, Korsholm, ondgör sig över hur knapphändigt kraftbolaget informerat berörda markägare om vad som gäller.

I ett skriftligt uttalande till Lantmäteriverket yrkar ÖSP bland annat på nya samrådsmöten samt mer distinkt information som inbegriper tydligare kartor, information om arealer samt pris för ersättningar.

Bakgrunden är att JWP anlägger en vindkraftspark i Juthskogen i Malax. För att ansluta vindparken till Fingrids transformatorstation i Toby i Korsholm planeras en ny luftburen 110 kilovolts kraftledningsanslutning om 24,5 kilometer.

Största delen av linjen kommer att dras öster om den befintliga så kallade Harjavaltalinjen där Fingrid har två kraftledningar, men på en sträcka om 4,5 kilometer, från vindparken ut till Harjavaltalinjen, finns ingen linje från tidigare.

Även här planerar JWP en luftburen ledning, medan markägarna och Malax kommun yrkar på jordkabel. Kostnader och teknik sägs vara de största orsakerna till att en luftledning föreslås.

Den nya luftburna linjen kräver en 26 meter bred ledningsgata med 10 meter breda skyddszoner på vardera sida och måste placeras minst 20 meter från den befintliga linjen.

Tre av medlemmarna i ÖSP:s arbetsgrupp, Johanna Nyman (ordförande), Bjarne Mara och Torbjörn Häggvik är markägare som drabbas av linjedragningen. Tomas Långgård deltar i form av ÖSP-ordförande och Fredrik Grannas fungerar som sekreterare.

Strulande teknik

Enligt Johanna Nyman sände JWP ut information åt markägarna i höstas, sedan har de inget hört tills de för en tid sedan blev uppringda. De fick situationen förklarad för sig och ombads gå med på linjedragningen som den planerats.

I medlet av maj kom kallelse till ett samrådsmöte gällande inledande av utredningar efter att Lantmäteriverket gett JWP undersökningstillstånd och för två veckor sedan hölls tre hybrida samrådsmöten för berörda markägare i Korsholm, Laihela och Malax.

Nyman som deltog i korsholmsmötet på distans är kritisk.

– Informationen var bristfällig, tekniken strulade och allt som sades hördes inte, säger hon. Det var svårt att följa med.

Att den karta som används för att visa linjedragningen har en skala på 1:60 000 och ryms på ett A4-ark gör att markägarna inte ser var kraftlinjen går över deras skiften.

ÖSP ska innan midsommar sända ett skriftligt uttalande till lantmäteriet med synpunkter och åsikter.

Begrunda avtalet!

Helena Ålgars, vice häradshövding och vd på Jordägarnas värderingscentral, sammanställer skrivelsen.

– Vi yrkar på att det ska ordnas ett nytt samrådsmöte så att markägarna får mer information, vettiga kartor och arealinformation samt få veta vilka priserna är för ersättningar, säger hon.

Markägarna har erbjudits ett avtal där de frivilligt går med på linjedragningen. Enligt avtalet får de lite bonus på de ersättningar som i sinom tid bestäms för projektet i en inlösningsförrättning som förrättas av Lantmäteriverket.

Markägarna vill ha jordkabel, eftersom det stör endast under arbetsskedet och fram tills att åkern är återställd. De är kritiska till att kraftbolagen inte kan samarbeta så att den nya linjen kunde använda sig av befintliga ledningskonstruktioner.

Ålgars förklarar att det rör sig om skilda ledningsägare och därför är svårt att forcera fram en sådan lösning.

Arbetsgruppen önskar bättre dialog mellan kraftbolag och markägare.

– Det minsta vi kan begära är bra ersättning och få elstolpar, säger Nyman.

Ålgars liksom ÖSP uppmanar markägarna att inte förhasta sig och skriva under avtalet utan att noggrant ha läst igenom det.

– Ta reda på vad som gäller och låt eventuellt en expert se över det, manar Ålgars.

Kommunernas uttalanden

Malax och Korsholms kommun ämnar lämna in skrivelser som de önskar beaktas då statsrådet tar ställning till inlösningstillståndet som JWP ska ansöka om.

Jenny Malmsten, kommundirektör i Malax, bekräftar att kommunen redan tidigare i processen gett utlåtanden gällande kraftledningen.

– Från kommunen kommer även ett skriftligt uttalande till protokollet att sändas till Lantmäteriverket, där vi vidhåller tidigare ståndpunkter, säger hon.

Från kommunens sida lyfts att elöverföringen från vindkraftsparkens elstation till befintligt stamnät eller annan luftburen linjegata ska förverkligas som jordkabel.

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlbergs kommentarer gäller mestadels Tobyområdet där många kraftlinjer går och nya planeras.

– Vi tycker absolut att linjerna borde samordnas så att man använder så lite mark som möjligt, säger han. Nu placeras elgator bredvid varandra av ren lättja, då elnätsbolagen inte behöver samordna sina projekt.

Lagstiftningen står starkt på kraftbolagens sida. Ahlberg menar att kommunerna lyfter fram saker att ta i beaktande, men att de stora kraftbolagen sällan bryr sig.

– Standardsvaret är att det kostar för mycket eller att kommunen får betala om man önskar något annat, säger han. Det är en grundläggande orättvisa i lagstiftningen, att den ena parten inte behöver förklara sig och därtill flyttar över ansvaret på den part som har invändningar.

En skrivelse från Korsholm har redan skickats till Lantmäteriverket

– Det här handlar inte om att vara för eller emot en linjedragning, utan om själva tillvägagångssättet, säger Ahlberg. Det är allmänt förekommande i hela landet och om ingen påtalar detta får vi aldrig en ändring till stånd. Det här är en uppgift för riksdagen!