Virkeshandel Ct
Många signaler tyder på att virkeshandelstakten håller på att avta. Stormen vid årsskiftet på Åland och i Österbotten gjorde inte läget bättre genom ett ökat utbud.
Skogsbruk Marknad Tema

Lugnare virkeshandel att vänta

Virkeshandeln har varit livlig under senaste åren. Men nu kommer tecken på att en avmattning kan ske. Det säger tre ledande tjänstemän som besvarade följande frågor om virkesmarknaden:
1. Virkeshandeln har varit livlig under det senaste året. Vilka är utsikterna framöver?
2. Hur skulle ni beskriva drivningsförhållandena?

Magnus Wiksten, revirforstmästare, Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret:

1. Virkeshandeln har varit mycket livlig och efterfrågan har varit god. Nu är dock utsikterna minst sagt oklara. Kina har under flera år varit en stor köpare av sågvaror av gran. Sedan slutet av förra året har Kina minskat på sina inköp radikalt. Behov av sågvaror i Kina finns, men marknaden står stilla och några tecken på att kineserna igen skulle börja göra affärer finns inte.

I Nordafrika, som är en stor marknad för sågvaror av tall, har likviditeten varit ansträngd. Av denna orsak har inte heller handeln där löpt som vanligt. Ett eventuellt fortsatt handelskrig mellan USA och Kina innebär stora utmaningar för all handel och även virkeshandeln påverkas. Läget i Europa är inte heller helt problemfritt med Stor-Britanniens brexit. Under våren kommer, av ovan nämnda orsaker, situationen för sågvaror antagligen att vara utmanande. I skrivande stund är fortfarande efterfrågan på massaved god.

2. Drivningsförhållandena har varit förhållandevis bra och i början av året har det avverkats mera än normalt. Nu börjar snöläget dock försvåra skogsarbetena och vi kan bara hoppas att snöfallen avtar och helst slutar.

Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten:

1. Nu tyder många signaler på att virkeshandelstakten håller på att avta. Mycket beroende på att stormen vid årsskiftet förorsakade ett stort utbud. Samtidigt finns det utmaningar vad gäller avsättningen på timmer, speciellt talltimmer. Hur virkeshandeln ser ut senare år är svårt att förutspå, men som det nu ser ut kommer avsättningen och prisutvecklingen på timmer att ha en avgörande roll.

2. Det är livligt på avverkningsfronten i hela Österbotten. Avverkningarna är koncentrerade till beståndsvårdande avverkningar och stormskadade skogar. Bärigheten är bra och efterfrågan på klenvirke god.

Joakim Blom, vd för Ålands Skogsindustrier Ab:

1. Natten till onsdagen den 2 januari kom stormen Alfrida med förödande effekt för de åländska skogsägarna och för skogsnäringen. Bedömningarna över omfattningen av skadorna varierar fortfarande men det är frågan om minst två års avverkningar för Ålands Skogsindustrier. Vid denna tidpunkt flög alla planer för det kommande året ut genom fönstret.

Så här en månad efter stormen har organisationen justerats att hantera radikalt större volymer. Detta har inneburit allt från mera avverkningskapacitet till omstruktureringar vid våra industrier samt diskussioner med våra kunder. Alla pusselbitar är kanske ännu inte på plats men vi är på god väg.

Under den kommande perioden kommer vi att arbeta oförtröttligt med att minimera skadorna som uppstått för skogsägarna.

2. Även fast vinterlandskapet är vackert att se på upplever vi att den lokala rika snömängden försämrar våra möjligheter att upparbeta den stormfällda skog vi nu har framför oss. I början av veckan tvingades vi därför sluta använda oss av rotkapning, en åtgärd som försämrar kapaciteten för skördaren.

Som vanligt redan i november hade kontraktsmängderna och -priserna överenskommits ända fram till sommaren. I år, med den stora tilläggsvolym stormen medfört, har vi under den gångna månaden också varit aktiva på försäljningsmarknaden. Till den delen kan jag konstatera att jag upplever samstämmiga uppgifter från alla håll; efterfrågan är sjunkande och all väntan riskerar att innebära sämre priser.