Londbo2
Londbo gård i Vörå fick utmärkelsen ”Ansvarsfull familjegård” av Atria på den traditionella Köttakademin. Hög biosäkerhet och djurens välfärd betonas i motiveringen – något som den här gården arbetar aktivt med, säger ägaren Kenneth Dalkarl i mitten. Som anställda arbetar bland annat sönerna Felix (till vänster) och Fredrik som på sikt ska överta gården.
Jordbruk

Londbo gård i Vörå
fick utmärkelse av Atria

I början av februari premierade Atria på sin traditionella Köttakademi duktiga köttproducenter. Den enda gården i Österbotten som premierades var Londbo gård Ab i Vörå som fick utmärkelsen ”Ansvarsfull familjegård”.

– Det är alltid roligt när andra ser att vi försöker göra ett så bra jobb i vardagen som vi bara kan. Därför blev vi mycket glada när vi fick utmärkelsen. Vi är mycket tacksamma, säger Kenneth Dalkarl som driver Londbo gård Ab i Vörå tillsammans med hustrun Anne Källbacka-Dalkarl.

Det var på Atrias årliga evenemang Köttakademin som svinproducenterna fick utmärkelsen ”Ansvarsfull familjegård”. Det betyder i praktiken att gården satsar på djurens välfärd, eftersträvar en hög biosäkerhet och kvalitetskött samt livskraft på landsbygden.

– På vår gård försöker vi arbeta utifrån de rätta rutinerna. Vi eftersträvar också att ständigt utveckla gården och för det krävs också stark framtidstro. Trots det svåra kostnadsläget nu så tror vi starkt på framtiden, säger Kenneth.

Londbo gård, som har smågris- och slaktsvinsproduktion, grundades 1993 och inleder därmed snart sitt trettionde verksamma år. I företaget arbetar också sönerna Fredrik och Felix. Till familjen hör också dottern Sofie och utöver det har man två anställda.

– Vi har delat upp arbetet så att jag har hand om slaktsvinsproduktionen och mycket av spannmålsodling och seminering. Min bror Felix fokuserar mera på suggproduktionen och utför också mycket säsongsarbeten, berättar Fredrik.

Odlar eget protein

För att ha en optimal biosäkerhet satsar gården på egen spannmålsodling och är självförsörjande på spannmål. Spannmål som odlas är korn och vete och på senare år har man också satsat på att odla bondböna för att minska behovet av inköpt protein.

– Vi lär oss hela tiden med odling av bondböna som kan vara en utmaning på hösten om det blir vått. I fjol väntade vi länge med skörden och då vi tog den hade det torkat så med tanke på förutsättningarna lyckades vi bra med bondböna, berättar Fredrik.

Kenneth och Fredrik tycker det är positivt om andelen eget protein i utfodringen kan öka.

– Det betyder ju att pengarna stannar i byn och vi kommer fortsätta odla proteingrödor trots att det är utmanande, säger de.

Vid produktionsanläggningen pågår som bäst en utbyggnad. Syftet är inte att utöka produktionen utan om att bygga för fri grisning.

– Vi utvecklar nu gården med fri grisning. Vi har funderat på det i flera år och nu valde vi att satsa på det och gör det hellre med morot än senare med kanske eventuell piska. En viktig aspekt är att vi genom det här vill öka djurens välbefinnande, säger Fredrik.

Londbo gård har också tentaklerna utanför den egna produktionen. Gården är nämligen delägare i Vörå Biogas Ab som har inlett byggandet av en tankstation för biogas. Till en början köps gasen av Jeppo Biogas men på sikt kan det bli aktuellt med egen gasproduktion i Vörå.

– Om vi lyckas skapa ett tillräckligt stort kundunderlag planerar Vörå Biogas att bygga en egen biogasanläggning och producera gas med sväm från svingårdar. Hur det blir med det återstår att se men det är målet, säger Kenneth.

Sönerna vill ta över i framtiden

Något som oroar alla och även Londbo gård just nu är de stigande kostnaderna.

– Vi kalkylerar noggrant vad spannmålen får kosta nu och ser över kostnaderna på allt. Det enda jag hoppas på nu är att den höga kostnadsstrukturen blir kortvarig, säger Kenneth.

Något som bidragit till att Kenneth och Anne har vågat satsa för att utveckla gården är att de har söner som planerar att ta över.

– Vi har turen att vi har en ny generation som vill ta över och för det är vi väldigt tacksamma, säger han.

Och Felix och Fredrik har framtidstro.

– Trots att läget nu är utmanande så ska världens befolkning äta också i framtiden. Det gör att det är möjligt att producera också i framtiden.