Img 4205
Medianpriset för åker var cirka 8.500 euro per hektar. Det är 500 euro lägre än under motsvarande observationsperiod förra året. FOTO: Nicolas von Kraemer
Jordbruk Skogsbruk

Liten nedgång i åkerpriset
medan skogspriset steg

Fram till mitten av september i år gjordes cirka 490 representativa köp av över 2 hektar enbart åker i hela landet. Det är 2 procent fler än under motsvarande period året innan. Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik för fastigheter.

Livligast var handeln med åker i Södra Österbotten med 94 köp, vilket är en uppgång med 12 procent. Näst flest affärer gjordes i Norra Österbotten, 64 stycken, en uppgång med över 16 procent.

Medianpriset för åker var cirka 8.500 euro per hektar. Det är 500 euro lägre än under motsvarande observationsperiod förra året.

De dyraste åkrarna på fastlandet fanns i landskapen i Egentliga Finland, där medianpriset var cirka 11.300 euro per hektar.

Billigast var en hektar åker i Lappland, cirka 2.300 euro per hektar. Det numeriska värdet baserar sig dock på endast sex köp av åker.

Färre skogsköp, högre pris

Fram till mitten av september i år gjordes i hela landet 2.740 representativa köp av skogsfastigheter bestående av enbart skog på över 2 hektar mellan icke släktingar. Det är 7 procent färre än under motsvarande period förra året.

Den årliga minskningen av antalet köp av skogsfastigheter, som började i fjol, tycks fortsätta även i år.

Det största antalet köp av skogsfastigheter gjordes på samma sätt som under tidigare år i Norra Österbotten, cirka 380 stycken. Antalet köp har minskat med cirka 8 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Södra Österbotten skiljer sig från andra landskap eftersom antalet köp där ökade med hela 39 procent jämfört med jämförelseperioden i fjol.

− En hektar skog kostade i genomsnitt 3.950 euro. Det nominella medelpriset på skog har inte varit så här högt under Lantmäteriverkets insamling av uppgifter om köpeskillingen för fastigheter som påbörjades på 1980-talet. Det är 8,6 procent högre än under motsvarande period förra året. Om man beaktar inflationen och de stigande priserna på virkesslag fram till de senaste månaderna, ligger realpriserna ungefär på samma nivå som i slutet av förra året, berättar ledande expert Esa Ärölä vid Lantmäteriverket, som har undersökt handelsstatistiken för skog.

Dyrast var en hektar skog med ett pris på cirka 6.500 euro i Egentliga Finland, en uppgång på 9 procent i medianpriset. Billigast var skogen i Lappland, i genomsnitt cirka 1.400 euro. I medianpriset är uppgången 3 procent.

Genomsnittspriserna i Lantmäteriverkets statistik är medianpriser.