Opinion

Ledarsticket:
Marknadsrörelser i krigstider

Vladimir Putins beslut att erkänna de så kallade utbrytarrepublikerna i östra Ukraina och beordra ryska trupper dit har orsakat marknadsrörelser inte bara på aktiemarknaden utan också gällande råvaror. Förutom för råoljans och ädelmetallernas del så har världsmarknadspriserna för spannmål och andra jordbruksprodukter gått upp. Det här eftersom man tror att råvaror som kommer från Ryssland kommer att omfattas av västländernas ekonomiska sanktioner.

Priset på råolja steg på tisdagen till sin högsta nivå på sju år och var mycket nära hundra dollar per fat. Ändå är det osannolikt att oljan och gasen ingår i den första omgången av sanktioner från väst, men vi vet ju att det, beroende på vad Ryssland nu gör, kommer flera omgångar med sanktioner. Det har EU-ledarna och USA:s president Joe Biden redan sagt.

Priset på naturgas steg under tisdagen med 2,3 procent i USA och i Europa med hela 7 procent. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelade på tisdagen att landet sätter stopp för gasledningen Nord Stream 2, i varje fall för stunden. I Tyskland har den färdigbyggda gasledningen länge ansetts vara endast ett ekonomiskt projekt, men under de senaste veckorna har den hållningen blivit allt svårare att försvara.

Också guldet steg under tisdagen till nio månaders rekordnivå, men priset föll också senare under dagen. Priset på aluminium har stigit, tätt förknippat med energipriserna, under den senaste 1,5-årsperioden och på tisdagen steg det till den högsta nivån sedan 2008. Nickel steg igen till den högsta nivån sedan 2011.

Marknadsrörelserna känns också av då det kommer till jordbruksprodukter som vete, majs och solrosolja eftersom det finns en rädsla för att världsmarknadspriserna på dessa produkter går upp rejält i ett läge med avsevärda sanktioner från väst. Effekten ökar dessutom på grund av att inflationen gjort att matpriserna världen över nått sin högsta nivå på många år.

Ryssland och Ukraina står för 29 procent av världens veteexport, 19 procent av världens majsexport och för hela 80 procent av solrosoljan. Om krig eller sanktioner hindrar export till andra länder blir många tvungna att skaffa nya leveranskedjor. Vetefuturens pris steg med över två procent på Chicagobörsen på tisdagen och majsen har noterat sitt högsta pris på sju månader. Också sojabönorna har blivit dyrare och Svarta Havs-området är ett av få odlingsområden i Europa där sojabönor går att odla verkligt framgångsrikt. Putins nästa beslut, att på torsdagsmorgonen inleda en invasion av Ukraina kommer att göra marknadsrörelserna än mer dramatiska.