Opinion

Ledarsticket:
Botten har gått ur
ekoproduktionen

Ålandsmejeriet ÅCA slutar med sin produktion av åländsk ekomjölk och den enda producenten i landskapet, Johannisbergs gård, återgår efter åtta år till konventionell mjölkproduktion.

– Visst känns det tråkigt, men det är ekonomiska realiteter som styr. Det måste vara lönsamt med ekomjölk både för oss och för mejeriet, konstaterade Frej Bomanson som driver Johannisberg här i LF för några veckor sedan.

Man har förstås fått bättre betalt för ekomjölken, men produktionen av ekologiskt godkänt foder är utmanande och foderkostnaderna är betydligt högre än vid konventionell produktion.

Det åländska fallet återspeglar situationen med ekologisk produktion på många håll i Finland men också i resten av Norden. Man kan sammanfatta med att botten gått ur den ekologiska produktionen och det är svårt att hitta en väg tillbaka.

Alldeles för låga producentpriser i kombination med högre produktionskostnader är den största orsaken till det här. När det dessutom i nya CAP finns en regel om att man nu måste förbinda sig för minst fem år som ekoproducent så blir den risktagningen alltför riskfylld för många. Därför väljer särskilt många ekoproducenter att sluta just denna vår.

Ekologisk produktion är en tydlig och välkänd nisch med en etablerad marknad. Precis som all annan produktion måste den vara marknadsdriven och det är den också. Det är bara det att den ekologiska marknaden drar väldigt dåligt för tillfället, närmast på grund av att ekologiskt är någonting av premiumprodukter och dem lämnar konsumenterna bort när vi har inflation och går mot lågkonjunktur.

Bönder kan inte odla för låga producentpriser och med usel lönsamhet i all oändlighet. I och med att det konventionella alternativet är tillgängligt är det lätt att förstå att också bönderna går över till det i detta pressade och osäkra läge.