Opinion

Ledarsticket:
Åkessons klavertramp
fördröjer ytterligare Sveriges
inträde i Nato

Sveriges väg in i Nato verkar vara lång, krokig och fylld av överraskningar. Det är närmast Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan som försinkat processen och det gör nu han igen.

Orsaken den här gången är ett färskt uttalande av Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson om att förhindra byggandet av moskéer och riva de som redan finns i Sverige. Åkesson sade nyligen i ett tal vid SD:s partikongress i Västerås att han vill göra det för att där sprids antidemokratisk, anti­svensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället. Han påpekade vidare att minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden helt bör tas bort.

Åkessons uttalande har inte gått obemärkt förbi. Enligt Svenska Institutet hade det på tisdagen gjorts 34.000 publiceringar gällande uttalandet. Bland annat den turkiska statliga nyhetsbyrån, som också noterade att SD är ett stödparti till statsminister Ulf Kristerssons regering. Kristersson har tagit avstånd från Åkessons uttalanden, men med tanke på hur känslig Erdogan är så kan Åkessons attack mot den muslimska världen knappast gå obemärkt förbi i Sveriges fortsatta Natoprocess.

SD:s Jimmie Åkesson har kommenterat det hela med att han är trött på de ständiga hänvisningarna till den pågående Natoprocessen. En pragmatiker kan kanske tycka att Åkesson med tanke på landets bästa skulle ha kunnat sparat sina uttalanden till efter att Sverige blivit medlem i Nato. Men så tänker tydligen inte Åkesson.

Inte ens i en situation då Sverige och Europa befinner i en av de allvarligaste säkerhetspolitiska kriserna på länge. Oavsett om Jimmie Åkessons uttalande var avsett att orsaka just den här skadan eller inte, så var det ett klavertramp av stora mått för Sverige. Sveriges Natoprocess drar ut på tiden ytterligare.