Opinion

Ledaren:
Regeringsförhandlingarna har
gått från sömniga till dramatiska
– snart kan något parti åka ut

Regeringsförhandlingarnas femte vecka är nästan över. De första veckornas lugn, med Petteri Orpos dagliga men innehållslösa pressträffar, ”regeringsförhandlingarna fortsätter som planerat”, förbyttes under den fjärde veckan till dramatik.

Regeringssonderare Petteri Orpo från Samlingspartiet ville att man skulle forcera snabbare gällande närmast två så kallade slutdokument, klimatpappret och invandringspappret. Det här ledde sedan till att Sannfinländarna kände sig pressade och deklarerade därför att om invandringspapprets innehåll inte kan accepteras av andra partier som sådant så är det slutförhandlat.

Man hade låtit förstå det här tidigare under veckan och höll sedan på lördagsförmiddagen en presskonferens på sitt partikansli där man sade det rakt ut.

Också på Svenska Folkpartiets partikansli, i andra ändan av Georgsgatan, var det livligt på lördagen. Efter ett nästan fyra timmar långt möte där riksdagsgruppen och andra berörda diskuterade klimat- och invandringspapprena höll partiordförande Anna-Maja Henriksson presskonferens. Där berättade hon att riksdagsgruppen, trots att innehållet inte var sådant som man önskat, kunde acceptera och godkänna klimatpappret.

Hon meddelade också att man inte kunde godkänna invandringspappret samt att man hade vissa förändringsförslag och formuleringar. Så småningom blev det sedan förhandlingar på Ständerhuset mellan alla fyra förhandlande partiledare där en del av Sfp:s omformuleringar godkändes medan andra inte godkändes.

För en dryg vecka sedan spekulerades det i om Sfp:s Eva Biaudet lämnat förhandlingarna. Så var det dock inte. Biaudet har senare sagt att hon kommer att fortsätta tills förhandlingarna är över. Svensk Ungdoms ordförande Julia Ståhle var SFP:s representant i kultur-, idrotts- och ungdomsbordet och lämnade förhandlingarna eftersom hon var besviken på kompromisserna om invandrings- och klimatpolitiken. I och för sig var förhandlingarna inom hennes eget bord redan avslutade i det skedet.

Sannfinländarnas Simo Grönroos, verksamhetsledare för partiets tankesmedja Suomen Perusta, uppges nu av MTV Uutiset att ha lämnat förhandlingarna. Man rapporterar också att Grönroos ansett att Sannfinländarnas linje i fråga om invandring är alltför slapp. Samtidigt säger ändå partiledare Riikka Purra att ingen Sannfinländare lämnat förhandlingarna.

Tröskeln för att avbryta regeringsförhandlingarna är kanske inte så hög för en enskild förhandlare, men för ett parti är den det. Sannfinländarna är det parti som utåt spelar högst, men ändå har de inget strategiskt intresse av att lämna förhandlingarna på eget bevåg. För den som vill spela martyr och bära offerkofta är det bättre att bli utkastad. För SFP och Kristdemokraterna är tröskeln för utmarscher alltid hög.

Om regeringsförhandlingarna skulle avbrytas kan det ske på två sätt. Antingen så att något parti lämnar förhandlingarna eller så att Petteri Orpo avbryter dem. Orpo kan egentligen när som helst pausa förhandlingarna, lite i stil med det vi såg förra veckan, eller avbryta dem på obestämd tid. Då kan han föra förhandlingar med andra partier samtidigt som han håller drömmen om en högerregering vid liv.

Hur det än går så vill Orpo och Samlingspartiet leda nästa regering. Mycket talar också för att man gör det med just den uppsättning av partier som nu förhandlar på Ständerhuset, dramatiken till trots.