Omkring 90 svenskspråkiga och finskspråkiga kristna jordbrukare är anmälda till evenemanget Bondedagar-Viljeiljäpäivät 2024 som arrangeras på den kristliga folkhögskolan Kredu i Nykarleby den 9-11 februari.
Tyngdpunkten ligger på det kristna kärnbudskapet när troende jordbrukare från olika delar av landet sluter upp i Nykarleby.
– För oss troende är det viktigt att kunna samlas för att stöda och uppmuntra varandra. Att dela livet en stund helt enkelt, säger Kaj Nylund, ordförande för föreningen Kristna Bönder.
– Inte minst i dessa svåra tider är samvaro och uppmuntran någonting som verkligen behövs. Det är rapporter om krig, farsoter, Nato-medlemskap och kärnvapenhot om vartannat i medierna. Dessutom var fjolårssäsongen ovanligt tuff och utmanande för oss jordbrukare.
– Även om det kristna innehållet som sagt är viktigast, kommer vi deltagare naturligtvis att diskutera olika aktuella jordbruksfrågor sinsemellan under veckoslutet, fortsätter Nylund som själv är jordbrukare i Pensala.
Rikssvensk bibellärare och utflykt till gård
Kristna bondedagar arrangeras i Svenskfinland för första gången på fem år. Också 2019 var Nykarleby värd för evenemanget. Sedan dess har de årliga uppslutningarna ägt rum på orter som Riihimäki, Jyväskylä och Tavastkyro.
– Den här gången är antalet svenskspråkiga deltagare faktiskt något högre än antalet finskspråkiga. I vanliga fall brukar vi svensktalande vara i minoritet.
– Det finns en kärntrupp som deltar varje år. Men på årets anmälningslista finns det även några namn som är obekanta för mig, säger Nylund.
Årets bondedagar tar avspark med ett årsmöte på fredag och avslutas med en gemensam lunch på söndag.
– Huvudtalare är den rikssvenske bibelläraren och predikanten Jan Sköld. Sköld är en bekant person för oss sedan tidigare. På lördagen gör vi dessutom en exkursion till Jeriko Gård i Ytteresse. Jeriko Gård är ett växtodlingsföretag som är speciellt känt för sitt vedeldade stenugnsbageri, en verksamhet som sysselsätter några anställda.
Tvåspråkigheten en viktig sak
Den nationella, tvåspråkiga och opolitiska föreningen Kristna Bönder bildades 2017 – i kölvattnet efter att en grupp svenskösterbottniska kristna jordbrukare hade börjat samlats och umgås.
– Vid sidan av den riksomfattande verksamheten inom Kristna Bönder finns det även en del aktiva mindre grupper. Till exempel träffas och umgås en kristen grupp för Pedersöre-Nykarleby-området en gång i månaden. Mötena sker vanligtvis i Bennäs.
– Ett slags motsvarighet till de kristna bondedagarna arrangeras på finskösterbottniskt håll i Orisberg, Storkyro, i slutet av juli. Det två dagar långa evenemanget är tvåspråkigt. Tvåspråkigheten är en princip som vill håller hårt på i det här sammanhanget, tillägger Kaj Nylund.