Kolumn Gunnel
Gunnel Englund är projektledare för projekt Välmående av vilt vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.
Tema

Kommentaren:
Viltnäring i förändring

Jag har haft förmånen att delta i det utvecklingsarbete inom viltnäringen som projektet Välmående av vilt genomfört under drygt två. Det har varit en lärorik stig att gå och mina vyer har vidgats vad gäller värdet av viltet.

Vi bör våga luckra upp i våra tidigare attityder och vanor och inse faktum: Viltet är en naturresurs att räkna med och bör ses som en möjlighet, en ny nisch på landsbygden gällande företagandet. Vi skall kunna hålla kvar viltvården och jakten som en värdefull möjlighet till naturupplevelse, en gemensam hobby med likasinnade och en möjlighet att få tillgång till ett utsökt tillskott på matbordet.

Som livet i övrigt är inte heller åsikterna gällande viltet entydiga. Vi har delvis rätt täta viltstammar, som på vissa områden är till förtret för bl.a. specialodlingar och plantskogar. Här bör vi som jägare ta vårt ansvar och i samråd med markägare och samhället göra vårt yttersta att sträva till ett läge som vi alla kan leva med. Vi bör våga föra en konstruktiv och öppen dialog för att hitta lösningar på lokal nivå.

Inom projektet har ett brett spektrum av frågeställningar och myter ventilerats. Otaliga är de timmar vi inom arbetsgruppen livligt diskuterat möjligheterna viltet bereder för oss. Kartläggningar har visat att många är de som gärna skulle äta viltkött oftare och för en del, att överhuvudtaget få tag på detta smakrika och antibiotikafria kött som vår natur bjuder oss på.

Livsmedelslagstiftningen har luckrats upp och bereder möjlighet för de jägare/jaktlag som har för mycket av det goda eller som behöver förtjäna en slant för att upprätthålla den standard på lokaliteterna som behövs för att på ett värdigt och hygieniskt sätt ta vara på alla delar av viltet och göra det möjligt för de som så önskar, införskaffa både märgben till buljong och kött av olika slag.

Här finns utrymme för företagande inom flera sektorer, kanske endast fantasin sätter gränser. Detta framkom också inom arbetet med det följande landsbygdsutvecklingsprogrammet, viltnäringen har en potential! Det kan handla om landsbygdsturism, naturupplevelser, förädling och tillvaratagandet av viltet samt välmående för viltet genom viltvård.

Nu har vi hösten här vilket också betyder jakttid. För den som ännu inte intresserat sig för viltet och naturen finns igen en ypperlig chans att rycka en jägare i ärmen och ställa frågor, kanske våga göra ett kliv i det okända och be att få komma med och bekanta sig med viltvård och jakt och göra det utan förutfattade uppfattningar. Vi gör något bra tillsammans som bygger på en hållbar utveckling!

I varje fall tänker jag ta mig lite tid att sätta mig på pass då vi i vårt jaktlag samlas för att tillsammans både berätta nya eller mera slitna historier, sitta på kaffepaus, iaktta viltets rörelser, glädja oss då någon jaktkamrat kanske får äran att fälla ett byte och avsluta dagen med den traditionella grillkorven. Vårt vilt är guldkanten i mitt liv!

Gunnel Englund