02 Thierry Vinstockar
Thierry Perrion förklarar att ett varmare klimat ger något mer sötma i druvorna, vilket bara är en fördel för produktionen. Men odlarna vill helst inte ha ett hetare klimat än vad dagens förändringar har gett. Med mer hetta kan champagnen bli en helt annan dryck med annan karaktär om en sådär tjugofem år, befarar Thierry Perrion.
Jordbruk EU

Klimatförändringarna
gynnar champagneodlarna

Om klimatförändringarna oroar, mår druvan som blir till champagne överraskande bra av hettan.– Högre temperaturer ger druvorna extra sötma och storlek, förklarar svenska Jessica Perrion som tillsammans med maken Thierry...
Fjärde hetaste sommaren i Frankrike I år befarade de det värsta, då det under en stor del av sommaren regnade. – Vi tänkte att nu kommer druvorna att bli alltför små. De...
10.000 flaskor Jessica träffade Thierry Perrion under en resa i Frankrike på 1990-talet. De blev ett par, gifte sig och har tre barn. Vingården har gått från farfar till pappa och son....
Ryskt utspel Vissa länder plagierar dock drycken, som exempelvis Ryssland. När man på de ryska champagnetillverkarnas kommitté häromåret hävdade att rysk champagne håller lika hög kvalitet som den franska, orsakade det...
Ut i vinodlingarna För tillfället syns inte en enda skördearbetare till. Men plötsligt förändras vyn. Efter att ha varit nerhukade på marken, ställer sig den ena efter den andra druvplockaren upp. På...
Inga skyddsföreskrifter Men bakom glädjeruset över årets skörd döljer sig samtidigt oro bland många av landets cirka 16.000 champagnevinodlare som ansvarar för över 34.000 hektar i regionen med samma namn. Sex skördearbetare...
Klimatförändringen oroar på sikt Men stiger temperaturerna ytterligare kan smaken på champagne skadas. Jessica förklarar att om druvorna exponeras för alltför mycket uv-strålning får de något som motsvarar solbränna. – För mycket...
Engelsk champagne? Ska England bli bubblets förlovade land i framtiden? Bedömare utanför Frankrike tror att konsumenterna om ett par decennier kan komma att dricka engelskt mousserande vin som liknar dagens champagne. Ungefär...

Välkommen att logga in dig som medlem eller prenumerant för att läsa denna artikel.

Du kan besöka nedanstående länkar för att bli medlem eller för att prenumerera

Bli medlem Prenumerera