Picnic
Livet på landet

Kalasinvigning för Åland Grönskar

Med Ålands största picknick och stark betoning på barnfamiljer invigdes den åländska Skördefestens lillasyster Åland Grönskar förra fredagen vid Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby.

När Kalaset officiellt startade klockan 17 var det ganska tunnsått med besökare, men efter den obligatoriska åländska halvtimmen hade arrangörerna redan räknat in långt över 100 gäster.

Det våras som känt för martharörelsen och Ålands Marthadistrikt som har ca 420 medlemmar passade i samband med sin medlemsvärvningskampanj på att dela ut små mjölkburkar åt besökarna.

Marthornas tema för året är ägg och de som inte hade egen skaffning kunde bland annat köpa omeletter eller mackor fyllda med bland annat med stekta ägg. 

Maten serverades av företaget Fan anamma, som förutom sitt gym också driver matservering och café i den förra Naturbruksskolan som nu blivit hemvist för Ålands Producentförbund och andra organisationer med landsbygdsanknytning.

Under Kalaset var det också officiell invigning av Ålands 4H:s nya fina hönshus och Ålands veterantraktorklubb hade sin egen avdelning där barn och föräldrar kunde åka höskrinda bakom en Ferguson ”Grålle”.

Hållbarhetspriset till skolbespisning

Lumparlands marthaförenings ordförande Göta Alm-Ellingsworth som är lärare vid Ålands hotell- och restaurangskola och marthadistriktets projektkoordinator Jeanette Gunnars delade ut marthornas pris som Årets hållbara kock till Catharina Sundqvist, Emma Kraufvelin och Tobias Braun vid Godby högstadieskolas skolbespisning.

Tobias Braun företräder vinnarna i samma kategori som Ålands representant vid den nordiska mattävlingen EMBLA som avgörs på Island i början av juni.

Information om jordbrukets roll

Inne i 4H-gården samsades ÅPF:s vd Henry Lindström och landsbygdsutvecklaren Lena Brenner med minigrisar, kaniner och 

dvärgväduren Milo när de informerade om jordbrukets roll både som matproducent och för att bevara öppna landskap.

Lena Brenner hade sammanställt en informationsvideo. Information om Ålands hållbara livsmedelsstrategi som tagits fram av ÅPF varvades bland annat med utdelning av reklamkassen ”Sätt Åland på tallriken” och SLC:s broschyrer ”Från jord till bord” och ”Djuren på gården”.

- Det måste nog informeras för folk i allmänhet känner inte längre ens till våra fyra huvudsädesslag, påpekar Brenner.

Spannmålsdans och grissafari

Under lördagen och söndagen skulle Lena hjälpa dottern Ronja Brenner och hennes sambo Niclas Nordlund med att ta emot Nygårds skogsgrisars gäster i Sund Mångstekta.

På gården föder man i liten skala upp glada grisar som bökar utomhus året om. Förutom grissafarin och rundturer med häst och vagn kunde besökarna också passa på att dansa Spannmålsdansen, där man lär sig namnen på de fyra sädesslagen vete, råg, havre och korn.

- Det fungerar bra för jag har hört att barn som tillsammans med sin dagisgrupp besökt Nygårds sedan har sjungit spannmålsvisan för sina föräldrar hemma på kvällen, berättar Lena Brenner.