Olikk3 Aug23 Ct
Det är ett utmanande läge på marknaden just nu för maskinförsäljare. Det finns en osäkerhet bland våra kunder, säger Jonas Löv, som står framför Purmets spolaggregat för täckdiken. Företaget medverkade förra helgen i Ollikkalamässan i Kannus.
Maskin & teknik

”Jordbrukarna mer
eftertänksamma inför
en investering”

Förra helgen lockade Ollikkalamässan i Kannus 10.000 besökare. Att bekanta sig med maskiner och jordbruksprodukter intresserar – men marknaden är svår. Det intygar flera försäljare som medverkade i mässan.

– Läget är utmanande. Att påstå något annat vore fel. Lantbruket har genomgått tuffa ekonomiska tider länge och när vi i dag säljer en maskin är behovet av extern finansiering mycket större än för bara några år sedan, säger Boris Lindgård, försäljare på Lyckegård Group.

Lyckegård Finland Ab och Lindgård var på plats i Kannus och deltog i Ollikkalamässan förra helgen. En mässa som blev lyckad då arrangören nådde målet på 10.000 besökare.

– Vi väljer alltid noga ut vilka mässor vi deltar i. Den här mässan är viktig för kommunen Kannus och regionen och det är en tillställning för familjen som inte bara kommer hit för att köpa utan för att umgås. Vi är mera här för att visa upp oss och möta kunder och diskutera med potentiellt nya kunder, säger Lindgård.

Olikk1 Aug23 Ct
Lyckegård deltog i Ollikkalamässan förra helgen och hade med sig en ny tysk maskin – GreenRake combi – som lämpar sig för insådd och kompletteringssådd för vallar.

Bra priser innebär inte investeringar

Efter många svåra år och stigande produktionskostnader har producentpriserna också kommit upp i år. Lindgård ser det som positivt att så har skett och konstaterar samtidigt att skördarna ser ut att bli goda åtminstone i Österbotten.

– Det är bra att producentpriserna stigit, men det innebär inte att man börjar investera. Många behöver bygga upp kassan igen och nu väntar jordbrukarna på att se vad som kommer in på kontot efter skörd. Det gör att det är ganska lugnt på maskinmarknaden just nu och en nackdel för handeln, säger han.

Att jordbruket har ekonomisk kapacitet att investera i nya maskiner är livsviktigt för branschen som helhet.

– Utan investeringar stagnerar utvecklingen och behovet av nya maskiner är mycket stort. Intresset är också stort och många begär offerter och vill fundera och diskutera. Men det är tydligt att jordbrukarna planerar noggrant innan en investerings görs, berättar Lindgård.

Med sig till Ollikkala har han en ny kombimaskin – GreenRake combi – som lämpar sig för insådd och kompletteringssådd för vallar.

– Den här maskinen passar det här området bra. Med kombimaskinen kan man köra rakt in i en vall efter skörd, jämna ut ytan, kratta och så på nya frön och så välter man fast allt, förklarar han.

Olikk7 Aug23 Ct
Drygt 10.000 besökte Ollikkalamässan i Kannus förra helgen. Många lokala och regionala utställare var på plats och det bjöds också på maskindemonstrationer.

Försiktiga kunder

Purmet, som tillverkar spolaggregat för täckdikning, ställde också ut på Ollikkalamässan. Enligt Jonas Löv, som driver företaget, finns en osäkerhet på marknaden.

– Gällande stora investeringar finns det en osäkerhet. Kunderna tänker mera till innan de gör affär i dag, säger han.

Den huvudsakliga kundkretsen består av maskinentreprenörer som investerar utgående från att det ska finnas ett behov av tjänsterna som erbjuds.

– Det allmänna läget påverkar våra kunder som investerar i maskiner för att de ska generera intäkter. Efter Rysslands anfallskrig blev det tvärstopp och det märks att kunderna är försiktigare. Det finns en oro för den egna verksamheten på sikt och de stigande räntorna påverkar också, menar Löv.

Olikk4 Aug23 Ct
Pandemi, krig och höga räntor har bidragit till en osäkerhet bland jordbrukarna. Det konstaterade många försäljare på Ollikkalamässan i Kannus förra helgen, däribland Carl-Johan Ström som är försäljare för Vilomix.

Osäkrare värld

På plats i Kannus var också Vilomix, som har ett stort urval av olika fodertillskott. Enligt Carl-Johan Ström, försäljare i Österbotten, blev efterfrågan på produkterna betydligt sämre efter Rysslands anfallskrig i fjol.

– Det var betydligt lugnare än vanligt i fjol, men i slutet av förra året har försäljningen återhämtat sig, säger Ström.

Inom hans segment går det inte för djurgårdar i längden att inte ha en optimal utfodring.

– Det går att hålla igen en tid med nödvändiga tillskott, vitaminer och andra av våra produktgrupper, men sparar man in för länge på utfodringen hämmas produktionen. Det blir betydligt dyrare i längden om det uppstår till exempel följdsjukdomar på grund av en utfodring som inte är optimal, konstaterar han.

Världen är ovissare i dag och det kan ske stora svängningar på kort tid.

– Det finns en osäkerhet i dag på materialmarknaden som inte fanns förr. Det är tydligt, säger Ström.