Dsc 0794
Ifjol ordnades ärtsoppsevenemanget i Ingå för första gången och eftersom det blev ett lyckat evenemang med mycket uppmärksamhet för jordbrukets villkor blir det uppföljning i år.
Jordbruk SLC

Ingåbönder vill väcka
diskussion om matpriser

0,02 euro. Det är råvarans pris i en rejäl portion ärtsoppa. Det vet Peter Österman, ordförande för SLC Nylands lokalavdelning i Ingå, för han har nämligen räknat.

– Egentligen är det till och med lite mindre, men jag avrundade uppåt för att det skulle bli jämt, säger, Österman.

Tillsammans med Ingå och Degerby lantmannagillen bjuder lokalavdelningen i Ingå på hemgjord ärtsoppa lördagen den 9.3 klockan 11-13. Evenemanget äger rum på kyrkans parkeringsplats i centrum av Ingå.

Ifjol ordnade de lokala jordbruksföreningarna ett liknande jippo i Ingå kyrkby där man bjöd på ärtsoppa åt besökarna. Tanken var att väcka diskussion om jordbrukets lönsamhet och om den lilla andel av matkostnaderna som råvarans pris utgör. Det blev en lyckad tillställning och därför ordnas tillställningen på nytt i år.

Ett slag för inhemsk matproduktion

Lantbrukarna i Ingå vill slå ett slag för inhemsk matproduktion och vikten av nationens egen livsmedelsförsörjning.

Man hoppas skapa ett evenemang som i grunden är positivt, men där man lyfter fram orättvisan i fördelningen av matens kostnader. 

– Råvarans andel av matens pris är skamlöst låg. Var är rättvisan i det? frågar sig Peter Österman.

Den diskussionen har länge varit aktuell, men har ytterligare accentuerats i och med kriget i Ukraina, energikrisen och stigande livsmedelspriser. Också råvarupriserna steg under en kort period men är nu tillbaka på den nivå de var på för flera år sedan.

Kostnaderna för att producera mat har däremot stigit betydligt sedan dess.

Bättre råvarupris knappt märkbart i matpriset

Österman framhåller att det inte är hållbart i längden med ett system som bygger på att råvaran nästan inte får kosta någonting alls.

– Råvarans andel av maten är så liten att den knappt alls syns i slutprodukten, påpekar Österman.

Att betala ett skäligt pris för råvaran ändrar inte nämnvärt priset på slutprodukten inom livsmedelsindustrin. Ändå hänvisar livsmedelsindustrin ofta till att maten blir dyrare då råvarupriserna stigit.

Jordbrukarna i Ingå hoppas att de här frågeställningarna och annat som har med jordbruk och matproduktion att göra kommer att diskuteras frejdigt samtidigt som Ingåbor och andra besökare låter sig väl smaka av den lokalproducerade soppan med tilltugg.

– Ute i Europa protesterar jordbrukarna genom massiva demonstrationer. Det här är vårt sätt att göra det på, säger Peter Österman.

Öppningsanförandet på evenemanget hålls av SLC:s ordförande Mats Nylund.