Jordbruk

I coronakrisens kölvatten - ÅCA minskar personalstyrkan

Ålands Centralandelslag som driver företagen Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn samarbetsförhandlar och säger upp fem anställda samt varslar om permitteringar som motsvarar sju heltidstjänster. Mjölkleverantörernas avräkningspris blir däremot tills vidare oförändrat.

Enligt vd Joakim Blom är beslutet att minska personalstyrkan en följd av den svaga försäljningsutvecklingen och den försämrade lönsamheten som varit en trend under de senaste åren.

- För att säkra den framtida verksamheten behöver andelslaget ställa om och göra kraftiga åtgärder för att få ekonomin i balans. Andelslaget överväger därmed att av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker minska antalet anställda inom bageri, personalkök, sälj och produktion.

Regeringens beslut att försöka begränsa coronapandemin genom att stänga restauranger och skolor har medfört en kraftig minskning av ÅCA:s försäljning till storkök.

Inom kategorin storkök, som för mejeriets del uppgått till en fjärdedel av omsättningen, finns bland annat restauranger, skolor, daghem och fartyg.

- Utöver detta ser utsikterna dystra ut inför sommarmånaderna på grund av den troliga minskningen av turismen, påpekar Joakim Blom.

Avräkningspriset ännu oförändrat

Någon sänkning av leverantörspriserna till de 16 mjölkproducenter som är ÅCA:s ägare har ändå inte aviserats.

- Men läget är både exceptionellt och osäkert så jag är ganska säker på att många styrelser just nu funderar på var deras organisation kan befinna sig om bara några veckor.

Antalet gårdar som levererar mjölk till Ålandsmejeriet har minskat ganska mycket de senaste åren, men den totala invägda mjölkmängden har ändå hållits på en stabil nivå tack vare produktionsökningar hos några av de större gårdarna.

- Eventuellt kan vi till och med se en marginell ökning, säger Joakim Blom till LF.

Tackar åländska konsumenterna

Joakim Blom påpekar att andelslaget ser möjligheter att genom omorganisering, arbetstidsförkortningar samt arbetstids- och semesterarrangemang minimera följderna för personalen till den delen som består av tillfällig minskning av arbetsuppgifterna. I ett pressmeddelande som också skickats till ÅCA:s mjölkleverantörer riktar Blom dessutom ett tack till konsumenterna på Åland som handlar lokalproducerat och därmed bidrar till att säkerställa ett åländskt mejeri och en åländsk mjölknäring i framtiden.