Matskolan Webben
På sommarens matskolor sätts i år extra fokus på mat producerad och förädlad i den egna regionen.

Hundratals barn deltar i sommarens matskolor

På Matskolorna får hundratals barn lära sig om mat och matlagning genom att göra och uppleva. Temat för årets matskolor är närmat och den andra omgången av matskolorna i augusti har även fokus på skördetider.

I augusti drar andra omgången matskolor i gång. Matskolorna riktar sig till barn i åldern 8–12 år, barnen lär sig matlagning, om hälsosam närproducerad mat och matens väg från jord till bord. Under slutet av sommaren när det är skördetider lär sig också barnen om vikten av att äta enligt säsong. Till programmet hör också ett bondgårdsbesök, lek och rörelse och en gemensam familjemiddag.

- Matskolan är en lärorik upplevelse, och det känns värdefullt att vi i dessa tider kan erbjuda barnen sysselsättning under sommarlovet. Matskolorna ger dessutom många ungdomar en jobbmöjlighet, konstaterar Harriet Sundholm HR-ansvarig på Finlandssvenska 4H.

Närmat temat på årets matskolor

På sommarens matskolor sätts i år extra fokus på mat producerad och förädlad i den egna regionen. Även om det syns åkrar, djurstall och växthus i näromgivningen kan det vara svårt att veta var man får tag på den närproducerade maten.

Korsnäs 4H kommer i år att sätta fokus på grönsaker i samband med skördetider, säger verksamhetsledare Petra Sundholm.

- Vi har redan under tidigare matskolor poängterat närproducerat, både när det gäller grönsaker, kött och fisk. Men eftersom temat i år är närmat, så passar det bra att poängtera grönsaker i år och vi kommer att åka på studiebesök till ett växthus, eftersom det finns rikligt av dem i våra trakter.

Sommarvädret möjliggör att en del av matskolan hålls utomhus och lek och rörelse kommer in i programmet i form av en aktivitetspark.

- Dagen vi åker på studiebesök kommer vi att tillbringa helt och hållet utomhus och lunchen kommer att tillredas ute. Eftermiddagen tillbringas i en aktivitetspark, så där finns mycket att göra. Bara vädret står oss bi så tror jag att det kommer att bli en lyckad dag.

Matskolan i Korsnäs inleds och avslutas traditionellt med måltider med familjerna.

- I övrigt följer vi matskolans koncept, vi inleder med familjefrukost och avslutar med en trerätters familjemiddag som serveras till borden. Matlagning varvas med matprat, utevistelse med mera. Vi hoppas på vackert väder och att matskolan blir lika lyckad som tidigare år, säger Sundholm.

Matskolorna samarbetar med lantbrukarnas intresseorganisationer Svenska
lantbruksproducenternas centralförbund, SLC och centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK.

- Närproducerad mat är ett tema som ligger helt rätt i tiden. Närmat främjar den regionala matkulturen, ger arbete och utkomst åt lokala företagare, gynnar den lokala ekonomin och ger ett mervärde till handelns och restaurangers sortiment. Dessutom ger närproducerade råvaror ett ansikte till producenten bakom maten, framhåller SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.