100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
Den brittiska premiärministern Boris Johnsons planer på nya handelsavtal oroar landets producenter. FOTO: GOV.UK
Jordbruk Globalt

Hormonkött från Kanada
oroar brittiska producenter

Storbritannien förhandlar om medlemskap i handelsavtalet CPTPP, som består av en grupp länder i Stillahavsområdet, bland dem Kanada. Samtalen oroar brittiska bönder, eftersom Kanada gärna skulle exportera hormonbehandlat kött till britterna.

Efter utträdet ur EU försöker premiärminister Boris Johnson knyta nya avtal som ska gynna handeln med möjligast många partnerländer. Johnson har redan undertecknat ett slags provisoriskt handelsavtal med Kanada.

Det övergripande målet är emellertid ett medlemskap i den renommerade Stillahavsgruppen CPTPP. Länderna består av Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam.

Ett sådant avtal skulle öppna många nya gränser för brittiska exportörer. CPTPP är en reviderad variant av det så kallade TPP-avtalet, som den förra USA-presidenten Donald Trump torpederade.

Storbritannien har redan avtal med flera av länderna i gruppen men Boris Johnson ser ändå avsevärda fördelar. Ett medlemskap skulle påtagligt höja britternas status i de globala handelskretsarna.

Kanada vill sälja hormonkött

Diskussionerna om ett eventuellt medlemskap i CPTPP har emellertid börjat oroa brittiska farmare och landets konsumentorganisationer. Enligt samstämmiga uppgifter brittiska tidningar har Kanadas regering börjat ställa obekväma frågor.

Den brittiska nättidningen Politico har enligt uppgift tagit del av ett dokument som visar att Kanada har riktat förfrågningar om saken. Storbritannien har också efter brexit hållit fast vid det definitiva EU-förbudet mot hormonbehandlat kött.

Kanada anser att kritiken mot hormonbehandlingen saknar vetenskaplig grund. EU har i många år försvarat sin kritik mot metoderna. De europeiska konsumenterna har inte varit beredda att acceptera sådana produktionsmetoder.

Avslöjandet har väckt oro bland brittiska producenter och aktivister. Producentorganisationen National Farmers Union (NFU) befarar att en import av hormonbehandlat nötkött kommer att skada förtroendet för jordbruksprodukter.

Regeringen lovar värna matsäkerheten

Representanter för den brittiska regeringen har på sitt håll lovat att matsäkerheten ska vara och förbli en röd linje i förhandlingarna om handel. Storbritannien ger enligt regeringen inte efter för sänkta standarder för varken livsmedel, miljö eller djurvälfärd.

USA har redan tidigare försökt pressa britterna att importera hormonbehandlat kött. De brittiska producenterna går inte med på att öppna gränserna för USA-produkter som skulle konkurrera på helt andra villkor än de inhemska.

En del av de brittiska konsumenterna skulle knappast acceptera USA-maten utan vidare.

Ändå fruktar producenterna igen att inhemska livsmedel kan offras för en lukrativ export av brittiska industrivaror över Atlanten.

NFU-ordföranden Minette Batters har tidigare kritiserat den brittiska regeringens förhandlingar om jordbruksavtalen med Australien och Nya Zeeland. De brittiska producenterna känner sig förfördelade av resultatet.

Det är vår definitiva ståndpunkt att eventuella nya handelsavtal inte får undergräva brittiskt jordbruk genom att tillåta import av livsmedel som produceras med metoder som är olagliga hemma i Storbritannien, inskärper NFU.