Henriksson
Partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) konstaterade att det är ”verkligt trevligt att vara här; Svenska folkpartiet är tillbaka i regeringen”. FOTO: Staffan Björkell
SLC

Henriksson mycket nöjd
med regeringsprogrammet

SFP fick två ministerposter och har också i övrigt all anledning att vara belåtet med det nya regeringsprogrammet som presenterades i måndags. I programmet finns starka skrivningar om svenskans ställning och där finns även målsättningen att det andra inhemska språket ska återinföras som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna. Därtill får Vasa centralsjukhus sin omfattande jour.

En leende partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) rev ner spontana applåder bland åhörarna då hon på presskonferensen på centrumbiblioteket Ode konstaterade att det är ”verkligt trevligt att vara här; Svenska folkpartiet är tillbaka i regeringen.”

Henriksson passade också på att tacka Antti Rinne för skickligt ledda regeringsförhandlingar.

– De senaste veckorna har visat att när viljan finns så hittas också vägen framåt. Jag är stolt över att få vara en del av det här fina teamet.

Satsningar på det tvåspråkiga Finland

Regeringsprogrammet som helhet innehåller många viktiga frågor för Svenskfinland, bland annat då det gäller tvåspråkigheten.

– Nationalspråksstrategin kommer att uppdateras, Svenska Teatern blir nationalscen, Folktinget får betydande tillägg till sina resurser och den svenskspråkiga undervisningens särbehov och utmaningarna från småbarnspedagogik till universitet kommer att utvärderas.

Då det gäller målsättningen att återinföra det andra inhemska språket som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna passade Henriksson ändå på att påpeka att ”det är lika viktigt för alla svenskspråkiga att också lära sig en god finska.”

Hon var också mycket nöjd med de stora satsningarna på småbarnspedagogik och utbildning.

– Den subjektiva rätten till småbarnspedagogik återinförs, gruppstorlekarna minskar och både yrkesutbildningen och gymnasiet får tilläggssatsningar. Därtill stärks grundfinansieringen både för yrkeshögskolorna och universiteten. Också elevvården förstärks på alla utbildningsstadier så att barn och unga får det stöd de behöver. Vi satsar också både på yrkes- och gymnasieutbildningen, inte bara genom att förlänga läroplikten utan också så att vi riktar sådana resurser till utbildningen som hjälper våra ungdomar att klara sig.

Ansvarsfull ekonomi, gröna lösningar

Den nya regeringen förbinder sig att uppnå en sysselsättningsgrad på 75 procent.

– Jag tror starkt på att det ska lyckas – kan våra grannländer Sverige, Norge och Danmark så varför inte också vi? Vi kommer att satsa på att företagarna ska kunna utveckla sina företag och att det bland annat ska bli lättare att anställa den första arbetstagaren i småföretag.

Henriksson lyfte också upp de starka skrivningarna på klimatsidan.

– I programmet finns många gröna lösningar som är vettiga och som tjänar oss alla – både i Finland, Norden och på EU-nivå. Finland spelar nämligen en viktig roll också i EU då det gäller klimatfrågorna.

Sist men inte minst nämnde Henriksson satsningarna på trygghet bland annat genom ett ökat antal poliser och stärkta resurser för domstolarna och rättsväsendet.