Slc75 2
När SLC:s fullmäktige förra fredagen samlades till ordinarie höstmöte i Helsingfors väckte jordbrukets akuta lönsamhetskris givetvis både diskussion och frustration.
Jordbruk SLC

Hela livsmedelskedjan måste
reagera på lönsamhetskrisen

När SLC:s fullmäktige förra fredagen samlades till ordinarie höstmöte i Helsingfors väckte jordbrukets lönsamhetskris diskussion. Rekordlåga skördar i kombination med höga prisförhöjningar på så gott som alla produktionsinsatser har försatt många gårdar i en svår situation.

SLC:s fullmäktigeordförande Kristian Westerholm befarar att någon snabb lösning på lönsamhetskrisen inte finns i sikte. Krisen kommer inte heller att kunna lösas med av staten finansierade stödpaket, utan hela livsmedelskedjan måste nu reagera på jordbrukets kris.

– I avtalen mellan handeln och leverantörer behövs klausuler om att höjda produktionskostnader under avtalsperioden kan påverka priserna till producenterna. Livsmedelsindustrin och handeln ser i första hand på sin egen verksamhet, men båda parter borde inse att de har allt att vinna på en fungerande inhemsk matkedja, säger Kristian Westerholm i sitt öppningsanförande.

Lagstiftning om inte annat hjälper

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) har aviserat att om inte annat hjälper så finns det beredskap att via ny lagstiftning påverka avtalsförfarandet i branschen. I alla parters intresse torde dock vara att frivilligt komma överens om bättre spelregler för en rättvisare livsmedelskedja och därmed kunna trygga tillgången på inhemsk mat också i framtiden.

När det kommer till skog har höstens samtalsämne varit EU:s taxonomiförordning. 

– Vi skogsägare och hela branschen har länge jobbat med att utveckla det hållbara skogsbruket, och vi fortsätter givetvis ännu på att bli bättre på kolbindning och på att bevara biodiversiteten i skogarna. Men detta skall hellre ske via frivilliga åtgärder och vår skogscertifiering än via detaljstyrning från EU, säger Westerholm.

Slc75 1
SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund förklarar upplägget och de i olika posterna i SLC:s budget för 2022. I förgrunden fr.v. Jonas Laxåback, Kristian Westerholm och Nora Backlund.

Inga stora förändringar gällande personvalen

SLC:s förbundsfullmäktige, som är producentorganisationens högsta beslutande organ, genomförde även stadgeenliga personval. Till ordförande för SLC:s fullmäktige 2022 återvaldes Kristian Westerholm från Ingå. Som första vice ordförande för fullmäktige fortsätter Niclas Sjöskog från Pedersöre och som andra vice ordförande Nicklas Mörn från Saltvik.

Mats Nylund från Pedersöre återvaldes av fullmäktige till centralförbundsordförande för 2022 och fortsätter därmed leda SLC:s centralstyrelse. Till personlig suppleant för Nylund återvaldes Jonny Kronqvist från Nykarleby.

Till första vice ordförande för centralstyrelsen återvaldes Thomas Antas från Lappträsk (personlig suppleant Peter Österman från Ingå). Thomas Lindroth från Kimitoön återvaldes till andra vice ordförande för centralstyrelsen (personlig suppleant Andreas Johansson från Pargas). Till ledamöter i SLC:s centralstyrelse för år 2022 valdes Tomas Långgård, Malax (suppleant Tommy Ehrs, Vörå); Anders Lillandt, Kristinestad (suppleant Johanna Smith, Närpes); Ingrid Träskman, Ingå (suppleant Bengt Nyman, Raseborg) och Birgitta Eriksson-Paulson, Lumparland (suppleant Johan Holmqvist, Hammarland).

Lönsamheten hett ämne i allmänna diskussionen

I den allmänna diskussionen på fullmäktigemötet var lönsamheten och byråkratin kanske det saker som mest fördes på tal. Jan Salmén från Ålands skogsvårdsförening påtalade att det svenska språket ofta hamnar i skymundan i intressebevakningsarbetet.

– Jag har alltid jobbat för det svenska språket och jag hoppas att SLC också gör det. Det är alltför mycket material som cirkulerar inom intressebevakningen som är på finska, säger Salmén.

Carita Häger är mjölkproducent från Nykarleby:

– Hur ska det gå för mjölkproduktionen i framtiden och vad ska vi producenter ta oss till, frågar sig Häger.

Mikael Österberg från Oravais lokalavdelning och Johnny Kronqvist från Nykarleby lokalavdelning påtalade båda den dåliga lönsamheten inom husdjursproduktionen samt den bekymrande utvecklingen gällande LFA-stödets husdjurstillägg.

– Det är otroligt dålig lönsamhet i sektorn just nu. Så här skulle det inte få vara, säger Österberg.

– Jag kan bara hålla med. Den akuta lönsamhetskrisen är förstås någonting vi länge diskuterat på utskottsmötena och också läget med LFA:s husdjurstillägg, säger Kronqvist.

Niclas Sjöskog från Purmo lokalavdelning påtalade nästa CAP.

– Innehållsmässigt har allt mer av de förslag som nu ligger på bordet gällande CAP att göra med klimat och miljö. Det finns ganska få saker där som faktiskt utvecklar våra näringar, säger han.

Ola Sandberg från Esse lokalavdelning:

– Det sades att byråkratin ska minska. Nu ser det igen en gång ut som att den tvärt om ökar. Utvecklingen gällande just det här påminner mycket om åren efter EU-inträdet, säger han.

Thomas Antas, SLC:s viceordförande, kommenterar också.

– Det är tuffa tider och det skulle krävas tuffa åtgärder. Vi borde ju få ut mera från marknaden. Kanske en utveckling med producentorganisationer och sammanslutningar. I tiderna kom andelslagen till för att producenterna såg att de behövde få en större andel av slutproduktens pris för att ha någon chans att klara sig, säger han.

SLC-ordförande Mats Nylund kommenterar lönsamhetskrisen och de förhandlingar som just nu förs med parterna i livsmedelskedjan.

– Ännu för två veckor sedan var jag hoppfull, idag är jag tyvärr inte det längre. En del aktörer hotar som bäst med att inte ens komma till förhandlingsbordet, säger han.

Slc75 5
Carita Häger, mjölkproducent från Nykarleby, lämnar nu fullmäktige och avtackades med blommor.

75 år av arbete

Efter fullmäktigemötet spelades SLC:s digitala 75-årsjubileumssändning in på samma plats. Fullmäktige fungerade som studiopublik för inspelningen.

Värdar för sändningen var Robert Ingman och Elli Flén.

SLC:s tidigare verksamhetsledare Tage Ginström och tidigare centralförbundsordförande Holger Falck tilldelades SLC:s hederstecken.

Statsrådets hälsning framfördes av minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist. Festtalet hölls av Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen (WMO) och till det återkommer LF nästa vecka.

Slc 75 Hosnejsning