Avvv6
Markus Björklund, operativ expert inom drivning i Metsä Groups Vasa distrikt, beskriver förhållandena för virkesdrivning som mycket goda nu. I vinter har vi kunnat avverka sådana stämplingar som tidigare skjutits upp och det är positivt, säger han.
Skogsbruk

Goda drivningsförhållanden
i Österbotten

Det är många år sedan så kallade vinterskiften har kunnat avverkas redan i december i Österbotten. Men tack vare att det kalla vädret och mycket snö har det varit möjligt den här vintern. Men variationerna är ändå stora, säger Markus Björklund på Metsä Group.

En utkörare tar sig sakta fram genom ett skifte som håller på att avverkas i Kimo. Bakom ratten sitter Peter Emaus som arbetar som skogsmaskinförare för Bröderna Bergfors som utför avverkningsarbete för Metsä Groups räkning.

– Den här avverkningen omfattar inte så mycket torvmark och kräver inte mycket tjäle, men däremot behövs det snö och köld som skyddar marken vid själva utkörningen av virket. Vi har hållit på här nu i över en vecka och förhållandena är mycket goda, säger Emaus.

Stora mängder avverkat virke staplas nu på en åker. När avverkningen är klar ska virket transporteras med fjärrtransport på en väg som går längs en liten skogsväg, över en åker och genom en kohage invid en ladugård.

– Vi eftersträvar alltid att hitta den kortaste sträckan för utkörningen av virket och tack vare den kalla och snörika vintern har vi kunnat trampa och packa snön för att få ut virket. Det hade annars inte varit möjligt att genomföra den här drivningen, säger Markus Björklund, operativ expert inom drivning i Metsä Groups Vasa distrikt.

Avvv2
Tack vare långa perioder med minusgrader och snö är drivningsförhållandena mycket goda i Österbotten. Bärigheten på vägarna är bra och virket kan transporteras ut ur skogen även i utmanande områden.

Tar igen eftersläpningar

Det är bra drag i de österbottniska skogarna nu. Eftersläpningar som uppstår vid milda vintrar när det inte är möjligt att avverka vinterstämplingar har kunnat åtgärdas så att kön har blivit kortare.

– I vinter har vi kunnat avverka sådana stämplingar som tidigare skjutits upp och det är positivt. Nu hoppas vi att det kalla vädret håller i sig så att vi kan fortsätta med avverkningar fram till åtminstone april. Men det återstår att se, för om det snabbt skulle bli varmt så tar det inte länge innan det är omöjligt att genomföra en del drivningar, berättar Björklund.

De senaste åren har det varit både bra och dåliga vintrar. Förr var det kutym att vinterskiften kunde börja avverkas redan i december, men så har det inte varit på länge.

– Att vi kunde inleda avverkningar i vinterskiften redan i slutet av november är definitivt inte längre vanligt. Så nu när har vi kunnat hålla på med vinterdrivningar i två månader så är situationen mycket bra, konstaterar han.

Men trots att det periodvis var mycket kallt i Österbotten under fjolårets sista månad är det många marker som inte har någon tjäle alls. Orsaken till det är att det samtidigt kom mycket snö som isolerar. Att avgöra vilka vinterstämplingar som kan åtgärdas är därmed svårt.

– För några veckor sedan arbetade jag på ett skifte med stora stammar, men trots att allt såg bra ut så var bärigheten mycket dålig. Variationerna kan vara mycket stora och det är först när man kommer dit med maskinerna som det visar sig om det är möjligt att börja arbeta eller inte, säger Emaus.

– Det som också kan påverka bärigheten är om en torvmark är mycket torr. Då kan den inte frysa och trots att det ser bra ut orkar inte marken bära efter några vändor med utköraren, fortsätter han.

Avvv4
Det är livlig aktivitet i de österbottniska skogarna nu. Nu hoppas aktörerna på att det kalla vädret håller i sig några månader till.

Snön kan packas

Det är därför det är viktigt att det finns snö att arbeta med. Snön kan packas, vilket gör att avverkningsarbetet kan genomföras tryggt utan att orsaka skador på marken.

– När snön trampas, binder den ihop och skapar bättre bärighet. Men även den här vintern har vi haft utmaningar med våta torvmarker för att det varit vått under snön, som samtidigt isolerar så att marken inte kan frysa, säger Björklund.

För att ytterligare öka bärigheten är många skogsmaskiner numera utrustade med bärande band. De används också under sommaren när många skogsbolag gått in för att också avverka torvmarker när det är torrt.

– Torvmarksdrivningar på sommaren brukar vi försöka ta oss an först i slutet av juni om det är torrt. Men även torvmarksdrivningar sommartid är utmanande och svåra att avgöra om det går att avverka. Visar det sig omöjligt skjuts de upp till vintern. Vi provar oss fram, förklarar Björklund.

Men dit är det länge ännu och nu är fokus på att få så mycket som möjligt gjort under vintern.

– Förr pratade man om att menföret börjar efter påsken, men det är inte lika vanligt i dag. Men det får inte bli vår riktigt ännu utan vi ska hoppas nu att det är fortsatt kallt så att vi kan hålla på att avverka i några månader till. Men det kan vända snabbt, säger Emaus.

Avvv10
När det finns tillräckligt med snö kan den packas så att vägar över exempelvis åkrar som här i Kimo håller för att transportera ut virket. Förhållandena är nu mycket goda i Österbotten trots att det också på sina håll saknas tjäle.