Skogsbruk Marknad Tema

Global osäkerhet påverkar
virkeshandeln negativt

För ett år sedan gick virkeshandeln i Finland på högvarv. Men redan på vårvintern i år började det svänga nedåt och det har påverkat stockpriset.

Thomas Sundqvist berättade om läget på virkesmarknaden i samband med att bolaget höll öppet hus vid fabriken i Kaskö för några veckor sedan. Det som enligt honom påverkar mest är läget på världsmarknaden.

– Det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina. Därtill har vi frågetecknen kring Brexit. England är ett stort land som köper sågvara från Finland och man vet inte hur ett eventuellt utträde ur EU slutligen påverkar marknaden för skogsprodukter, förklarar Sundqvist.

På grund av världsmarknadsläget håller massavedslagren på att växa, vilket gör att Metsä Group och många andra aktörer ser över massavedsanvändningen.

Sundqvist poängterar att Metsä Group fortfarande har en god efterfråga på virke.

– Vi är i första hand intresserade av gallringsstämplingar och förnyelseavverkningar som går att avverka sommartid samt även förnyelseavverkningar för inkommande vinters drivning.

Och fortsätter:

– Man ska också komma ihåg att trots att priserna har gått ner från nivån i fjol så är det sett ur ett medeltal på längre tid fortfarande på en bra nivå.

Sundqvist lyfter fram behovet av röjningar och det faktum att det fortfarande finns så kallade Kemera-medel kvar att ansöka i år.

– Det är viktigt att sköta plantskogsröjningarna för när de försenas kan röjningskostnaderna öka till och med 10-15 procent per år. Jag rekommenderar alla att se över plantskogsröjningsbehoven i sin egen skog och utnyttja möjligheten till Kemerastöd.

Hur länge håller nuvarande situation i sig? Den frågan kan ingen besvara med säkerhet.

– Metsä Group har inlett utredningar om att bygga en cellulosafabrik i Kemi och en tallsåg i Raumo. Beslut om dessa investeringar kommer att tas under 2020, säger Sundqvist.

– Om fabrikerna byggs kommer Metsä Groups virkesanvändning att öka med flera miljoner kubikmeter per år. När efterfrågan på virke ökar kan det i bästa fall också synas i markägarnas plånbok och vi ska hoppas att så sker, säger han.