Jordbruk Skogsbruk Tema

Gemensam ansökan:
Yrkeshögskola och universitet

Yrkeshögskoleexamen

• Agrolog (YH), Skogsbruksingenjör (YH), 240 studiepoäng

Agrologen kan arbeta t.ex. som egen gårdsbruksföretagare, anställd förvaltare, försäljare inom lantbrukets förnödenhetshandel, med olika uppgifter inom branschindustrin, som rådgivare vid lantbrukssällskapen eller som lärare vid andra stadiets naturbruksutbildning. Andra karriärmöjligheter kan vara bank- och försäkringsfrågor, lantbrukets stödsystem t.ex .vid NTM-centralernas landsbygdsavdelningar eller utvecklingsprojekt för landsbygden. Tillgången på lämpliga praktikplatser inom lantbruksbranschen och sysselsättningsläget för flerspråkiga agrologer är bra.

Utbildningen arrangeras av Novia i Raseborg i form av dag- och närundervisning. Planerad studietid är fyra år.

Delar av studierna görs i projektform eller genomförs med annan direkt växelverkan med näringslivet. Teoretiska närstudier kombineras med praktiska övningar i fält. Västankvarn utbildnings- och försöksgård i Ingå med en nybyggd och modern ladugård för 140 mjölkkor erbjuder extra intressanta studiemöjligheter. Inom ramen för valbara yrkesstudier, praktik och lärdomsprov erbjuds goda möjligheter att utforma en egen yrkesprofil som kan tillvarata studerandes personliga intresse för specifika fackämnen, t.ex. växt- och husdjursproduktion, och stöda de individuella sysselsättningsmöjligheterna.

Skogsbruksingenjören kan fungera som inköpare av virke, planera och leda virkesanskaffningsarbeten. Planering av förnyelsemetoder, markberedning, gräsbekämpning och röjningar är vanliga arbetsuppgifter inom skogsskötseln. Många utexaminerade arbetar med arbetsledning och kvalitetskontroller av utförda arbeten. Rådgivning, skogsbruksplanering och lagövervakning är också vanliga arbetsuppgifter. Som skogsbruksingenjör kan man också arbeta med skogsskötsel, avverkning eller skogsplanering i ett eget företag.

Utbildningen arrangeras av Novia i Raseborg i form av dag- och närundervisning. Planerad studietid är fyra år.

Delar av studierna görs i projektform. Teoretiska närstudier kombineras med praktiska övningar i fält. Högskolan har cirka 1.000 hektar skogsområde till förfogande i närregionen för fältundervisning. På Västankvarn gård finns också 350 hektar skog till förfogande för undervisningen.

Utbildningen i skogsbruk ger kunskaper och färdigheter för hållbar skogsskötsel med beaktande av den mångsidiga användningen av vår viktigaste naturresurs. Skogsmätning, skogsskötsel, virkesanskaffning, virkesförädling, skogsplanering och GIS ingår i utbildningen. Teoristudierna följs av mätnings- och planeringsarbeten i terrängen. Stora skogsområden kan utnyttjas för viltvård och jakt under studietiden.

Ansökan görs till utbildningen i bioekonomi, Agrolog (YH) eller Skogsbruksingenjör (YH). Antal nybörjarplatser är 34 (av vilka minst 24 för förstagångssökande). Under ansökningsprocessen görs en intresseanmälan till profileringarna Agrolog (YH) eller Skogsbruksingenjör (YH). En profilering inleds förutsatt att tillräckligt många sökande har valt den.

Betygsbaserad antagning

Till detta ansökningsmål kan du antas på basen av ditt betyg från andra stadiet utan att delta i urvalsprovet. Yrkeshögskolorna har tagit i bruk gemensamma poängmodeller för betygsbaserad antagning för studentexamen, yrkesinriktad grundexamen (yrkesinriktade grundexamina avlagda från 1.8.2015) och för internationella EB- och IB-examina samt för RP/DIA-examina avlagda i Finland.

Se vilka ansökningsmål som använder betygsbaserad antagning här. På sidan kan man se ansökningsmålens nybörjarplatser och eventuella tröskelvillkor och/eller minimipoänggränser.

Om dina poäng inte räcker till för att bli antagen på basen av betyget eller om du har ett betyg som inte kan poängsättas, skall du delta i YH-urvalsprovet för att kunna bli antagen.

YH-urvalsprovet

Ansökningsmålet använder YH-urvalsprovet som är yrkeshögskolornas gemensamma digitala urvalsprov. Du anmäler dig till urvalsprovet under ansökningstiden, genom att på ansökningsblanketten välja en tidpunkt och plats bland de erbjudna alternativen. De erbjudna urvalsprovstillfällena fylls i anmälningsordningsföljd. Valet är bindande och kan inte ändras efter ansökningstiden. YH-urvalsprovet ordnas under tiden 1-5.6.2020 och du deltar i urvalsprovet en av dagarna.

Urvalsprovet görs på din egen bärbara dator under övervakning vid yrkeshögskolan. Du behöver en dator som uppfyller kraven för urvalsprovet. Bekanta dig med anvisningarna före provet här. Om du behöver individuella arrangemang vid urvalsprovet, hittar du anvisningarna på samma webbplats.

Universitetsexamen

• Lantbruksvetenskaper, agronomie- och forstkandidat/-magister, 180+120 studiepoäng

De som har avlagt kandidatexamen i lantbruksvetenskaper fortsätter vanligen med magisterstudier. Sysselsättningsläget har varit gott för magistrarna i lantbruksvetenskaper, de arbetar med expert-, undervisnings-, forsknings-, utvecklings-, rådgivnings- och chefsuppgifter i Finland och utomlands.

Studierna sker vid Helsingfors universitet, Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten. Planerad studietid 3+2 år. Undervisningsspråket är huvudsakligen finska. Du kan också skiva tentamenssvar och hålla presentationer på svenska. Undervisningsmaterial, t.ex. tentamenslitteraturen, kan också vara på engelska.

Magisterprogram, lantbruksvetenskaper

Efter kandidatexamen kan du fortsätta dina studier och själv välja ett av följande magisterprogram enligt på förhand fastställda kriterier och principer och utan att ansöka om ny rätt att avlägga examen:

- Magisterprogrammet i lantbruksvetenskaper: studielinjerna växtproduktionsvetenskap, husdjursvetenskap, agroteknologi eller mark- och miljövetenskap

- Magisterprogrammet i lantbruks-, miljö- och naturresursekonomi: studieinriktningen lantbruksekonomi

- Magisterprogrammet i botanik

- Magisterprogrammet i miljöförändringar och global hållbarhet: studieinriktningen miljöförändringar

- Magisterprogrammet i livsmedelsekonomi och konsumtion

Antal nybörjarplatser och antagningsförfarande

Du kan bli antagen till kandidatprogrammet i lantbruksvetenskaper på två sätt:

- Betygsantagning: 38 sökande antas på basis av studentexamensbetyget (bland dem minst 27 förstagångssökande).

- Provpoängsantagning: 37 sökande antas på basis av poängen i urvalsprovet (bland dem minst 26 förstagångssökande).

En sökande behöver inte delta i urvalsprovet för att bli antagen i betygsantagningen, och för att bli antagen i provpoängsantagningen krävs inte studentexamen.

Läs mer om antagningsförfarandet här.

• Skogsvetenskaper, agronomie- och forstkandidat/-magister, 180+120 studiepoäng

Kandidatexamen i skogsvetenskaper utgör en grund för magisterexamen i skogsvetenskaper. Kandidat- och magisterexamen i skogsvetenskaper bildar tillsammans en omfattande och mångsidig studiehelhet om användningen av skogar och naturresurser. Kunskaperna kan utan svårigheter tillämpas både i och utanför skogsbranschen i Finland och utomlands.

Studierna sker vid Helsingfors universitet, Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten. Planerad studietid 3+2 år. De flesta kurserna som hör till kandidatprogrammet hålls på finska. Den som önskar kan använda svenska eller engelska i studieprestationerna (t.ex. tentamina, föredrag).

Efter det första året indelas studierna i två inriktningar, skoglig ekologi och resurshållning samt skogsekonomi och marknadsföring, som båda innehåller flera specialiseringsområden.

Kandidatprogrammet i skogsvetenskaper har två studieinriktningar: Skoglig ekologi och resurshållning samt skogsekonomi och marknadsföring.

Magisterprogram, skogsvetenskaper

Efter genomfört kandidatprogram kan den studerande övergå till något av Helsingfors universitets magisterprogram i enlighet med på förhand fastställda kriterier och principer utan att behöva ansöka om ny rätt att avlägga examen.

En utexaminerad kandidat får beroende på vilka studiehelheter han eller hon har genomfört direkt studierätt till ett av följande magisterprogram 

- Magisterprogrammet i skogsvetenskaper (Forest Sciences)

- Magisterprogrammet i miljöförändringar och global hållbarhet (Environmental Change and Global Sustainability, ECGS)

- Magisterprogrammet i atmosfärvetenskap (Atmospheric Sciences)

- Magisterprogrammet i växtbiologi (Plant Biology)

- Magisterprogrammet i lantbruks-, miljö- och naturresursekonomi (Agricultural, Environmental and Resource Economics, AGERE)

- Magisterprogrammet i livsmedelsekonomi och konsumtion (EKM)

- Magisterprogrammet i Life Science Informatics

Antal nybörjarplatser och antagningsförfarande

Du kan bli antagen till kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper på två sätt:

- Betygsantagning: 29 sökande antas på basis av studentexamensbetyget (bland dem minst 20 förstagångssökande).

- Provpoängsantagning: 28 sökande antas på basis av poängen i urvalsprovet (bland dem minst 20 förstagångssökande).

En sökande behöver inte delta i urvalsprovet för att bli antagen i betygsantagningen, och för att bli antagen i provpoängsantagningen krävs inte studentexamen.

Läs mer om antagningsförfarandet här.

• Miljövetenskaper, kandidat i naturvetenskaper och filosofie magister, 180+120 studiepoäng

Efter kandidatexamen kan du fortsätta dina studier i en utbildning som leder till magisterexamen eller söka dig ut i arbetslivet, t.ex. till olika uppgifter inom utbildning, utveckling och planering.

I kandidatprogrammet i miljövetenskaper kan man studera till ämneslärare i biologi. Studierna i undervisningsämnena (biologi och ett annat undervisningsämne, t.ex. geografi) samt miljövetenskaper ingår i kandidatexamen, men ämneslärarbehörighet får man först när magisterexamen och de pedagogiska studierna för lärare (60 sp) är slutförda. Man ansöker separat till ämneslärarutbildningen och det rekommenderas att man söker redan första studieåret.

Närundervisning ges huvudsakligen på Campus Vik i Helsingfors, men också på Lahtis universitetscampus. Planerad studietid 3+2 år.

I kandidatskedet ges undervisningen främst på finska, men vissa kurser kan man också läsa på svenska. Tentlitteraturen är delvis på engelska och vissa valfria studier ges också på engelska. Oberoende av undervisningsspråket har du rätt att använda finska eller svenska i dina prestationer.

Efter grundstudierna kan du fördjupa dig i ämnesstudierna och den ämnesstudiemodul som du väljer: agroekologi, akvatiska vetenskaper, mark- och miljövetenskap, mikrobiologi, lantbrukets miljöteknologi, urban miljö eller ekosystem och samhället.

Magisterprogram, miljövetenskaper

Efter genomfört kandidatprogram kan den studerande övergå till något av Helsingfors universitets magisterprogram i enlighet med på förhand fastställda kriterier och principer utan att behöva ansöka om ny rätt att avlägga examen.

En utexaminerad kandidat får beroende på vilka studiehelheter han eller hon har genomfört direkt studierätt till ett av följande magisterprogram 

- Magisterprogrammet i miljöförändringar och global hållbarhet (Environmental Change and Global Sustainability, ECGS)

- Magisterprogrammet i mikrobiologi och mikrobbioteknik (Microbial Sciences and Biotechnology, MSB

- Magisterprogrammet i lantbruksvetenskaper (Agricultural Sciences)

- Magisterprogrammet i lantbruks-, miljö- och naturresursekonomi (Agricultural, Environmental and Resource Economics, AGERE)

- Magisterprogrammet i botanik (Integrative Plant Sciences)

- Magisterprogrammet i ekologi och evolutionsbiologi (Ecology and Evolutionary Biology)

- Magisterprogrammet i atmosfärvetenskaper (Atmospheric Sciences)

- Magisterprogrammet i kulturarv (studieinriktning för arkeologi)

Antal nybörjarplatser och antagningsförfarande

Du kan bli antagen till kandidatprogrammet i miljövetenskaper på två sätt:

- Betygsantagning: 29 sökande antas på basis av studentexamensbetyget (bland dem minst 24 förstagångssökande).

- Provpoängsantagning: 26 sökande antas på basis av poängen i urvalsprovet (bland dem minst 13 förstagångssökande).

En sökande behöver inte delta i urvalsprovet för att bli antagen i betygsantagningen, och för att bli antagen i provpoängsantagningen krävs inte studentexamen.

Läs mer om antagningsförfarandet här.

• Magisterprogram, livsmedelsekonomi och konsumtion, magister i livsmedelsvetenskaper/agronomie- och forstmagister, 120 studiepoäng (2 år)

Magisterprogrammet kombinerar perspektiv från livsmedelsekonomi, lantbrukets företagsekonomi, konsumentekonomi, företagande och marknadsföring. Examen är antingen magister i livsmedelsvetenskap (LVM) eller agronomie- och forstmagisterexamen (AFM), beroende på din tidigare examen och studiernas innehåll. Även om livsmedelsbranschen är det primära tillämpningsområdet, är examen så mångsidig att det går att arbeta också inom andra branscher.

Undervisningen sker huvudsakligen på finska. Tentamina och övningsarbeten kan också skrivas på svenska. Läromedlen är ofta på engelska.

Om du vill fortsätta studera och avlägga doktorsexamen förutsätts det åtminstone nivån goda prestationer i magisterstudierna. Med en examen från magisterprogrammet kan du söka till en doktorsutbildning vid Helsingfors universitets forskarskolor och doktorandprogram enligt det forskningsämne du har valt.

På Campus Vik finns Miljö-, livsmedels- och biovetenskapliga forskarskolan med bl.a. följande program:

- Doktorandprogrammet i livsmedelskedjan och hälsa

- Doktorandprogrammet i hållbart utnyttjande av förnybara naturresurser (AGFOREE)

På Centrumcampus finns Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskarskolan, med bl.a.

- Doktorandprogrammet i politisk, samhällelig och regional förändring

Ansökningsbehörighet

Läs mer om behörighet och antagningsförfarandet här.