Img 7573
Traktorns framände, med motorn, hydraulpumpen, turbon och hydrauloljetanken, är så gott som klar. Även ny arbetsbelysning har redan monterats på traktorn.
Skogsbruk Livet på landet

Gammal Valmet skogstraktor
kommer till heders igen

Far och son Stig och Kenneth Stenholm i Yttermark, Närpes, har en gammal Valmet 900 skogstraktor som de renoverar hemma i gårdsverkstaden för att kunna användas igen som förut.

– Denna traktor Valmet 900 med takmonterad skogskran är 50 år och har tjänat som skogs- och lantbrukstraktor. Vi köpte traktorn från Isojoen Konehalli i Kauhajoki och fick då med en extra fungerande motor, eftersom den gamla motorn tagit fast, berättar Stig och Kenneth Stenholm.

– Renoveringen av traktorn har vi hållit på med i över ett år, sedan november 2019, och tar det hela på sikt eftersom vi inte vill stressa med att få traktorrenoveringen klar till någon viss tid eller dag, säger Kenneth.

Tre generationer skruvar och fixar tillsammans

Målsättningen är ändå att traktorn är körklar till sommaren 2021, eftersom Stenholm planerar att använda skogstraktorn Valmet 900 i lantbruket men även till mindre skogsarbeten nära gården.

I renoveringsarbetet med skogstraktorn deltar även Kenneths nioåriga bonusbarnbarn Melissa Nyberg från Sundom i Vasa.

– Det är roligt och intressant att få skruva och lära mig hur gamla saker är gjorda och ser ut, säger Melissa Nyberg.

– Det är viktigt med ett intresse och en vilja att lära sig och få gamla grejer att fungera igen. Jag har lärt mig mycket tekniskt kunnande och att konstruera tekniska hjälpmedel tack vare jobb på en lokal smidesverkstad och på karosserifabriken NTM i Närpes, framhåller Stig Stenholm.

Den största utmaningen med skogstraktorn hittills har varit att åtgärda bakaxeln och att byta tätningarna runt bakaxeln. Enligt Stig Stenholm fick man komma på lämpliga hjälpmedel och modifieringar, såsom en bock, för att få arbetet med bakaxeln utfört. Bakaxeln är tung och klumpig att jobba med och att få på plats.

– En speciell utmaning var även att få hydraulsystemet rengjort och i skick eftersom det fanns kondens i systemet och oljan liksom alla filter behövde därför bytas. Det var förutsättningen för att få hydraulsystemet rent från orenheter och fungerande igen, förklarar Stig Stenholm.

– Hydrauloljan var helt grå av kondensvattnet och av att traktorn hade stått utomhus i många år, tillägger Kenneth. Nu är målsättningen att vi kollar igenom hydraulslangarna till skogskranen och till ventilbordet för skogskranens styrning, säger far och son Stenholm.

Img 7578
För att bevara historiken kring de gamla Valmet traktorerna har jag även lyckats hitta reservdelskataloger, bruksanvisningar och serviceböcker, vilket är mycket tacksamt när man utför renoveringen av skogstraktorn, visar Kenneth Stenholm.

Robust takmonterad skogskran

Den takmonterade skogskranen har en räckvidd på ungefär fem meter, vilket var för dåtida skogskranar ganska lång räckvidd. Den ena cylindern till skogskranens bom är enkelverkande medan cylindern till stickan, där gripen sitter, är dubbelverkande.

Valmet 900 traktorn har även, enligt Stenholm, hydrostyrning och värmehytt, vilket är modernt och högteknologiskt för den traktormodellen av just årgång 1970. Hydraul- och styrsystemet är också enkelt att lära sig och att hantera.

Skogskranen är byggd på en enkom ram, vilken är byggd över själva traktorhytten. Till traktormodellen finns även halvlarvband som kan monteras.

– Valmet 900 är robusta och slitstarka traktorer och användes oftast under sin tid som skogstraktorer men även till entreprenader och inom lantbruket. I skogen användes halvlarvband för att öka traktorns framkomlighet i skogsterräng. Det speciella med traktormodellen är att många delar från 80-talets Valmet 705-traktormodeller också passar i Valmet 900-traktorerna, berättar Kenneth och Stig.

– Det blir intressant att se hur allt fungerar sedan efter att allt renoveringsarbete är klart i sommar. Sedan blir det även skojigt vem av oss tre generationer som får sätta sig först bakom ratten och köra första åkturen med skogstraktorn. Det finns vissa aningar redan, skrattar Kenneth och Stig Stenholm och Melissa Nyberg ler glatt.

Img 7568
Även Stig Stenholm tycker det är givande att yngre generationer intresserar sig för tekniskt arbete och vill lära sig om gamla maskiner och fordon.