Nyman B
Med tanke på utsikterna för nästa års spannmålsmarknad borde var och en fundera på tillgängliga alternativ inför odlingssäsongen 2022, säger Bengt Nyman, ordförande för SLC:s och SLC Nylands spannmålsutskott. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC Marknad

Fundera på alternativ i vår
uppmanar Bengt Nyman

Inför följande odlingssäsong bör var och en noga överväga vad det lönar sig att satsa på i vår och för vilka kostnader, säger ordföranden för SLC:s och SLC Nylands spannmålsutskott Bengt Nyman.

Produktionsinsatserna, i synnerhet gödseln har stigit explosionsartat, och de spannmålspriser, som hittills utlovats för nästa säsong, står inte i rimlig i proportion till insatserna. Bland annat det här har lett till att många bönder känner sig osäkra inför den kommande våren.

Det är i alla fall nu det lönar sig att fundera igenom hur man ska göra i vår och göra upp kalkyler, innan man pusslar ihop odlingsplanen.

– När man jämför de terminspriser som den inhemska industrin nu bjuder ut med produktionsinsatserna, till exempel gödselpriserna, måste man i genomsnitt få ut hektarskördar kring 5,5 ton för att uppnå lönsamhet i odlingen, fortsätter Bengt Nyman.

För vårvete gäller precis 5,5 ton, för maltkorn 5,6 ton och för havre 5,3 ton. Mängderna kan jämföras med medeltalet på 4,1 ton för de gårdar som är med i Lantbrukssällskapets intensivrådgivning, de så kallade LIR-gårdarna.

För oljeväxter har lönsamhetsgränsen beräknats till 1,76 ton per hektar, vilket är mer realistiskt än en vårveteskörd på 5,5 hektar.

Det säger sig självt att man knappast ska förvänta sig någon storslam med skörden 2022 på de villkoren.

Därför kan det löna sig att överväga andra alternativ inför vårbruket, till exempel satsa på gröna arealer, som samtidigt kan fungera som jordförbättring, till exempel gröngödslingsvall.

Utsädet också en utmaning

Det lönar sig i alla fall att kolla kvaliteten på sitt eget utsäde och fråga utsädeshandlarna i tid om vilka varor de har till salu, påpekar Bengt Nyman.

Också utsädesodlarna hade problem med att få tillräcklig mängd och kvalitet i år på grund av torkan och utbudet är begränsat. Flera utsädeshandlare har till exempel redan slut på tidiga korn.

– Om man väljer att satsa på gröna arealer, så lär det finnas utbud på vanlig timotej till exempel, men vill man ha speciella sorter eller blandningar för markförbättringar är det bra att gardera sig i tid.

I fall det finns pengar kan man också överväga andra markförbättringsprojekt, till exempel reparera täckdikena.

– Ännu ett alternativ är att satsa på export av skörden 2022 eller en del av den, säger Bengt Nyman vidare. Jämför man de inhemska terminspriserna för råvara hösten 2022 med futurerna på MATIF-börsen i Paris, har vi en negativ basis på uppemot minus 76 euro per ton, det vill säga i det här läget är våra terminspriser nästa höst kring 76 euro lägre än noteringarna på MATIF-börsen.

– Av den orsaken är exportkontrakt absolut värda att överväga. Den inhemska handeln räknar väl med att vi har glömt alla motgångar i vår och ger oss ut på åkern med glättig håg när solen skiner, så att det på hösten finns tillräckligt med billig vara.

Inte hela gödselgivan på en gång?

Men, som utskottsordföranden tillägger:

– Gödselpriserna är i alla fall skyhöga och det finns nog ingenting just nu, som tyder på att de sjunker inför den kommande odlingssäsongen. Därför kan man fråga sig om det är realistiskt att satsa på höga kvaliteter i vår. Fodervete har till exempel haft bra åtgång.

Bengt Nyman påminner vidare om att man kan följa med kvävehalterna.

– Man kanske inte ska börja med hela givan när man sår utan kan åka ut en gång senare under odlingssäsongen vid behov.

Oljeväxter står högt i kurs

Också oljeväxter går att odla med lägre insatser, till exempel för utsäde.

– Vi har nu oljeväxtpriser för leverans i december på hela 671 euro per ton, vilket är historisk högt, påminner Bengt Nyman om.

För skörden 2022 kan man binda priset nu till 536 euro, något lägre alltså, men fortfarande ett högt pris. Det har visserligen sina risker att binda priset på förhand, till exempel om skörden misslyckas. Därför är det säkert bäst att binda bara en del. Var och en måste fundera ut, hur stor den kan vara.

Andra alternativ kan vara ärt eller åkerböna.

– Situationen som vi har nu vittnar i vilket fall som helst om att marknadskrafterna nog fungerar, också när det gäller basnäringarna. När det är brist på vara så stiger priserna. Vi måste lära oss att agera enligt marknadens villkor, säger Bengt Nyman, som rekommenderar bönderna att delta i träffarna inom producentorganisationernas och rådgivningens projekt Greppa marknaden.