Jordbruk EU

Franska protester
mot växtskyddsregler

Arga bönder blockera senaste vecka delar av Paris med sina traktorer. Traktormarschen riktade sig särskilt mot skärpta EU-restriktioner för användningen av neonikotinoider inom sockerbetsodlingen.

Trots förbudet mot neonikotinoider har flera EU-länder fortsatt att bevilja nöddispenser sockerbetsodlare som har fått det svårare att finna lämpliga ersättande medel. EU-domstolen betraktar dispenserna som lagstridiga.

Detta har nu retat upp de franska sockerbetsodlarna, som blockerade stora delar av stadskärnan i Paris för att ventilera sitt missnöje. Odlarna hävdar att nya förbud ställer omöjliga hinder för produktionen.

De franska bönderna beklagar att lagstiftarna i Bryssel ständigt hittar på förbud mot jordbrukets arbetsmetoder utan att leverera några lösningar. Vi har fått tillräckligt, säger bondeorganisationen FNSEA:s generalsekreterare Jerome Despey.

Enligt FNSEA deltog åtminstone 500 traktorer och 2.000 bönder i manifestationen. En lång rad traktorer med banderoller rullade längs gatorna eller stoppade trafiken. Protestaktionerna ska enligt planerna fortsätta hela denna vecka.

Den franska bondeorganisationen uppmanar sina medlemmar att försvara sig mot ständiga åtstramningar av reglerna för inköp och användning av växtskyddsmedel. Situationen har blivit ohållbar.

Bönderna varnar för att lämpliga, ersättande preparat än så länge saknas på marknaden. Jordbruksminister Marc Fesneau har lovat att snart lägga fram en plan för landets sockerbetsodlare med anledning av förbudet mot neonikotinoider.