Cgr Mobilisation 1
De franska sockerbetsodlarna vill köpa upp två nedläggningshotade sockerbruk av tyska Südzucker, som inte vill veta av någon affär. FOTO: CGB-France
Jordbruk EU Marknad

Franska betodlare vill
köpa hotade sockerbruk

De franska sockerbetsodlarna motsätter sig tyska Südzuckers planerade nedläggningar av två sockerfabriker i Frankrike. De vill skapa ett kooperativ för att köpa fabrikerna för 30 miljoner euro. Men Südzucker och de tyska betodlarna motsätter sig planerna.

Südzucker har meddelat att koncernens franska dotterbolag Saint Louis Sucre ska stänga två av sina fyra sockerbruk. Bolaget kör av ekonomiska skäl ned sina fabriker i Cagny och Eppeville i norra Frankrike.

Südzucker har hamnat in i en svår kris med anledningen av det låga sockerpriset. Koncernens kärnverksamhet med socker genererar under verksamhetsåret en förlust på 239 miljoner euro.

Historisk förlust

Koncernchefen Wolfgang Heer betecknar förlusten som historisk. Koncernen reagerar med att stänga fem av 20 fabriker. Personalen minskas med 700 personer. Enligt Heer är stängningen oundviklig.

Südzucker har redan stängt en fabrik i Polen, medan fabrikerna i Tyskland och Frankrike ska läggas ned efter nästa kampanj 2019/20. De tyska betodlarna har protesterat mot nedläggningarna utan resultat.

De franska sockerbetsodlarnas organisation CGB vill gå sin egen väg. De vill rädda sina fabriker genom att köpa upp dem och driva den själva. För ändamålet har CGB grundat ett kooperativ som ska köpa anläggningarna.

De potentiella köparna har erbjudit 30 miljoner euro för fabrikerna. Ledningen för Südzuckers franska dotterbolag Saint Louis Sucre har åtminstone inte direkt avvisat erbjudandet. Man har uppmanat odlarna att lämna in ett skriftligt anbud.

Enligt CGB måste de lokala sockerbetsodlarna ha rätt att organisera sig för att upprätthålla sockerproduktionen i sin region. Men motståndet formerar sig i Tyskland, där både Südzucker och de tyska sockerbetsodlarnas organisation VSZ säger stopp.

VSZ representerar en majoritet av Südzuckers ägare, som inte alls är med på noterna. Efter förhandlingar med de franska betodlarna sätter de tyska kollegerna ned tummen för förslaget. VSZ stöder koncernledningens linje, säger producentbasen Fred Zeller.

Överkapaciteten måste skäras bort

Zeller hänvisar till att den europeiska sockermarknaden bågnar av överkapacitet. Branschen står mitt i en omfattande omstruktureringsprocess där överflödig produktion måste skäras bort för att få upp priset igen.

Samma budskap levererar Südzuckers koncernchef. Vi kan inte dra bort kapacitet i Tyskland och överföra den någon annanstans. Nu gäller det att dra bort möjligast stora mängder från marknaden, tillägger Wolfgang Heer.

Heer hänvisar till ett synnerligen allvarligt läge på sockermarknaden. Efter att marknadsordningen avvecklades hösten 2017, har sockerkoncernerna hamnat under hård press. På marknaden finns för mycket socker och priset är lågt.

De franska sockerbetsodlarna vill däremot inte ge upp. CGB anser att Südzucker inte direkt har sagt nej. De har lämnat en dörr på glänt, bedömer organisationens ordförande Frank Zander.