Agroforst
Martin Edell från Pedersöre studerar lantbruksekonomi vid Helsingfors universitet, och Niklas Berglund studerar livsmedelsvetenskap. Båda känner att de är på rätt plats.
Jordbruk Skogsbruk Tema

Framtidens yrken binds
samman vid agro-forst

En ekonomiskt lönsam utbildning är ingen självklarhet, konstaterar Martin Enell och Niklas Berglund som studerar lantbruksekonomi och livsmedelsvetenskap vid Helsingfors universitet. Tvåspråkiga agronomer behövs det däremot – lantbruk, livsmedel och skog är hetare ämnen än någonsin.

För Martin Enell och Niklas Berglund var det ett självklart val att söka sig till agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet för att studera.

– Det känns som att vi är på rätt plats, säger Niklas Berglund, andra årets studerande inom livsmedelsvetenskap. Det här var aldrig någon plan B, utan mitt första val.

Martin Enell håller med om att de kommit rätt. Han är ordförande för Svenska Studenters Agro-Forst förening rf och studerar lantbruksekonomi för tredje året vid universitetet.

– Jag är uppvuxen på en gård i Purmo i Pedersöre och har sett jordbruket på nära håll sedan jag var liten. Finland är redan nu en föregångare inom lantbruksnäringen, och en vägvisare för hur produktionen borde gå till. För en man med jordbruksbakgrund var det intressant att se hur man är ut ämnet här.

Tvåspråkighet en bonus

Både Enell och Berglund har varit imponerade av hur universitetet följer med trender och implementerar ny forskning för att utveckla studierna. I en viss mån känns det som att de förbereds för att tackla problemen med klimatförändring och en växande population.

– Visst känns det som att vår generation måste lösa de problemen, men jag ser ljust på framtiden, säger Berglund. Studierna är mycket aktuella och vi ges verktyg att hitta lösningar både genom fri forskning och med stöd av lärarna.

Berglund kommer från Grankulla, men har rötter i Ingå landsbygd. Livsmedelsvetenskap var inte bekant sedan tidigare.

– Min studiehandlerare föreslog linjen eftersom jag har ett stort intresse för naturvetenskaper och inte ville bli ingenjör. Ämnet kändes viktigt och en tvärvetenskaplig utbildning lät bra med tanke på framtiden.

Både Enell och Berglund anser att man vid val av utbildning borde tänka på vad som är lönsamt.

– Det kommer alldeles säkert att finnas en stor efterfrågan på agronomer, i synnerhet tvåspråkiga sådana, säger Enell.

Just tvåspråkigheten var en bidragande orsak till varför Enell valde utbildningen.

– Min finska var inte så där väldigt bra när jag flyttade ner hit, säger han. Den har däremot blivit väldigt mycket bättre. Man får skriva alla uppgifter och tentamen på svenska, även om vissa kurser går på finska eller engelska.

Berglund var förvånad över att hans utbildning går helt på finska.

– Jag trodde faktiskt jag skulle studera på svenska. Men jag har lärt mig alla facktermer på två språk vilket är praktiskt. Dessutom har vi en väldigt stark gemenskap bland finlandssvenska studerande genom Agro-Forst.

Bra kontaktnätverk

Studentföreningen fyllde hundra år i fjol och är fortfarande lika angelägen som när den grundades. Nya studerande välkomnas med öppna armar.

– Agro-Forst binder ihop de finlandssvenska studerande också tvärvetenskapligt, vilket gör att man får ett väldigt bra kontaktnätverk i hela Svenskfinland, säger Enell.

Föreningen sammanlänkar studerande inom lantbruk, skog, livsmedel och veterinärmedicin.

– Det är ett jättebra ställe att lära känna folk och få nya vänner, säger Berglund. Det ordnas mycket aktiviteter också för nya studerande, så man blir snabbt bekant med folk.

Inte heller alumnerna glöms bort.

– Många generationer var representerade på fjolårets hundraårsfest. Att vara agro-forstare är något som håller livet ut, säger Enell.

Både Enell och Berglund planerar att fortsätta studera på magisternivå.

– När man väl är här tycker jag man ska utnyttja sina studiemöjligheter till fullo, säger Enell. Också personer som tidigare studerat till agrolog på annat håll kan söka sig hit för vidare utbildning. Vi tar emot alla med öppna armar.

Vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten kan du avlägga:

– kandidatexamen i livsmedelsvetenskaper eller agronomie- och forstkandidatexamen
– magisterexamen i livsmedelsvetenskaper, filosofie magisterexamen eller agronomie- och forstmagisterexamen
– licentiatexamen i livsmedelsvetenskaper eller agronomie- och forstlicentiatexamen
– doktorsexamen i livsmedelsvetenskaper, filosofie doktorsexamen eller agronomie- och forstdoktorsexamen.
På kandidatnivå kan du studera:
– lantbruksvetenskaper
– livsmedelsvetenskaper
– skogsvetenskaper
– molekylära biovetenskaper
– miljö- och livsmedelsekonomi
– miljövetenskaper
På magisternivå erbjuds bland annat program inom lantbruks- och skogsvetenskaper, men också inom ämnen som miljöförändringar och global hållbarhet, växtbiologi och atmosfärvetenskaper.
Universitetet erbjuder mer än 500 utbytesmål runt om i världen för studerande som vill åka på utbyte.
Under vårens gemensamma intagning kan du ansöka till kandidatprogrammen, samt till magisterprogrammen som ges på de inhemska språken.
helsinki.fi/sv/agrikultur-forstvetenskapliga-fakulteten