EU Landsbygdsnäringar

Första minkarna
anlände till Danmark

Covid gjorde tillfälligt slut på den danska minkfarmningen. Vid årsskiftet blev det igen tillåtet att driva minkfarmer i Danmark. Starten är rätt blygsam, då det ännu råder brist på djur. Därför importerar danskarna redan ett stort antal minkar från övriga Europa.

Omkring 10.000 minkar forslas till Danmark från bland annat Island, Norge, Spanien, Polen och Finland. Djuren måste bland annat testas på coronavirus, en kostnad som staten har lovat att stå för.

Minkfarmningen förbjöds i Danmark i november 2020, efter att regeringen hade beslutat att avliva femton miljoner minkar. Myndigheterna befarade då att minkar kunde sprida smittan via en möjligen muterad variant av viruset.

Kort därefter avslöjades att det saknades laglig grund för att avliva de djur som var friska. Det ledde till att livsmedelsministern Mogens Jensen (S) tvingades avgå. Den första januari i år blev det igen lagligt att hålla minkar i Danmark.

Norge utvisar sina minkar

En stor del av Danmarks importerade minkar ska importeras från Norge, eftersom minkar numera är bannlysta i landet. På dagen fem år efter att Norge förbjöd pälsdjursfarmning, stängdes den sista farmen i landet.

Bertran Trane Skadsem har varit ordförande för den norska pälsdjursföreningen Norges Pelsdyrarslag. Han finner det dystert att nu tvingas uppleva hur landets två sista pälsdjursuppfödare lägger ner sin verksamhet.

Då förbudet lanserades 2018 utlovades pälsdjurssektorn en snabb uppgörelse med ersättningar. Producenterna uppmanades samtidigt att sno sig för att snabbt kunna etablera sig inom andra sektorer.

Processen blev varken snabb eller smärtfri. I fem års tid har pälsdjursförbundet kämpat för en skälig ersättning för medlemmarna. Det har varit en lång kamp. Livsverk har förstörts, envisa farmare har blivit socialbidragstagare, många måste sjukskriva sig.

Enskilda individer blir fruktansvärt små inför staten, konstaterar Trane Skadsem. På fem år har staten bara slutfört fem anbud. Flera av de farmare som följde statens rekommendation att slopa pälsdjuren har lämnats utan inkomster i åratal.

En del av de drabbade betalar fortsättningsvis höga belopp i form av räntekostnader på anläggningar som står oanvända. Staten sparar pengar på de drabbades bekostnad. Det har lett till en desperat situation, beklagar Trane Skadsem.

Läs också: Efterfrågan på dansk päls möter inte förväntningarna