Dsc01162
Ledande mjölkutrustningsföretag tror att försäljningen förväntas påverkas något av Valios övergång till kontraktsproduktion, men att situationen antagligen jämnas ut efter ett tag. FOTO: Rolf-Lennart Witting
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Företag tror på fortsatta
investeringar inom mjölksektorn

När Valio övergår till kontraktsproduktion av mjölk innebär det förändringar för producenter och företag som säljer utrustning till mjölksektorn. Pellon Group, DeLaval och Ransuco meddelar att försäljningen antagligen påverkas i början, men att investeringarna förväntas hållas på en stadig nivå.

Valios övergång till kontraktsproduktion av mjölk 2021 innebär förändringar både för producenter och för de företag som tillverkar och säljer utrustning för mjölkgårdar. Från Pellon Group, DeLaval och Ransuco meddelar man informationsgången fungerat väl mellan Valio och företagen. Försäljningen förväntas påverkas något, men situationen jämnas antagligen ut efter ett tag.

– Inom de närmaste åren kan det påverka vår verksamhet, eftersom investeringsmarknaden minskar på mjölksidan, säger Harri Muilu, försäljningschef vid Pellon Group.

– På längre sikt tillför det däremot stabilitet till sektorn, och antagligen ett bättre producentpris på mjölk. Det har igen en positiv effekt på hela branschen.

Även Jari Virrankoski, VD för Oy DeLaval Ab, förutspår en nedgång i gårdarnas utvidgningsinvesteringar de kommande åren.

– Det minskar förstås försäljningen av utrustning något och förlänger försäljningsprocesserna. Å andra sidan kan investeringarna i underhåll och modernisering som sker inom kvoten fortsätta normalt. Till exempel kan en mjölkningsstation bytas mot en robot när den producerade mjölkmängden hålls oförändrad. Underhållsarbetet för de nuvarande robotarna fortsätter också som tidigare.

Ransucos VD Jorma Piiparinen säger att mjölkproducenternas situation naturligtvis påverkar hela kedjan. Däremot satsar Ransuco på att utveckla sin egen verksamhet.

– Vi tror att intensifiering är något producenterna kommer investera i, och företagets produktsortiment anpassas därefter. Samtidigt ska kundservicen förbättras vilket vi satsat mycket på, säger Piiparinen.

Stabil mjölkproduktion

Företagen tror på att mjölkproduktionen i Finland fortsätter hållas på en stabil nivå trots att antalet gårdar minskar.

– Gårdarnas automatisering blir en allt starkare trend, och olika tekniska lösningar ökar annars också inom jordbruket, säger Jari Virrankoski. Man går allt mera över från familjejordbruk till produktionsenheter av aktiebolagsmodell med flera ägare.

Virrankoski tror dessutom att investeringarna fortsätter när ny teknik blir tillgänglig som effektiverar och underlättar produktionen.

– Det här har skett under tidigare årtionden, trots att antalet mjölkproducenter har sjunkit. Det som blir avgörande är hur mycket åkermark som finns tillgänglig för de gårdar som vill utvidga verksamheten.

Harri Muilu tror att de stora gårdar som fortsätter mjölkproduktionen lägger allt mera fokus på ekonomisk effektivitet. Det betyder en kritisk granskning och effektivering av kostnader som energi, arbetsmängd, ensilage, foderåtgång och kalvningar.

– Dessutom kommer det goda arbetet för djurvälfärd att fortsätta på många områden, säger Muilu.

Från Ransuco ser man också att små gårdar fortsätter lägga ner verksamheten, men de större gårdarna håller landets produktionsnivå stadig.

– Gårdarnas enhetsstorlek kommer att fortsätta växa, säger Piiparinen. Det är också viktigt att investera i djurhälsa och arbetsvälfärd. Genom investeringar strävar man naturligtvis till bättre kvalitet, produktivitet och lönsamhet.

Kan investera i annat än storlek

De kommande åren förutspår man på Ransuco att en del av producenterna kommer att göra stora investeringar, medan andra endast investerar i reparationer och att upprätthålla nuvarande produktionsnivå.

Från Pellon Group tror man inte heller på större satsningar på utvidgad produktion inom en när framtid.

– Däremot kommer man att investera på andra områden som kan effektiveras, säger Muilu. Det betyder bland annat bättre kalvningsutrymmen, kalvavdelningar, bås och satsningar på automatisering av arbetet.

Biogasanläggningarna erbjuder redan ett nytt sätt att utnyttja gödsel, konstaterar Jari Virrankoski.

– I grund och botten fungerar mjölksektorn ändå som en stöttesten för den finländska matproduktionen, säger Virrankoski. Produktionen står därför på en trygg grund trots att det i butikshyllan börjat dyka upp alternativ till mjölkprodukter.