P041530 650595
EU kommer att hålla Storbritannien kort i de fortsatta förhandlingarna om brexit. Det lovade chefsförhandlaren Michel Barnier på veckans stora webbtoppmöte i Lissabon. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s chefsförhandlare
varnar för kaos efter brexit

Storbritannien har enats om nyval den 12 december. Men EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor, fransmannen Michel Barnier, räknar med tuffa tag efter brexit. Han varnar för dumpade standarder för bland annat livsmedel.

Barnier har utnämnts till EU:s chef för relationerna till Storbritannien. Han tar sin uppgift på stort allvar och varnar britterna för att urholka EU:s höga standarder. Bryssel accepterar inget nytt Singapore vid Themsen med tullfri tillgång till EU:s inre marknad.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal kan bli minst lika svåra som själva brexit, sade Barnier i ett anförande på den stora internetkonferensen Web Summit, som ordnades i Portugals huvudstad i Lissabon i början av veckan.

Storbritannien lämnar sannolikt EU den sista januari nästa år. Villkoren för utträdet ska vara fixerade senast efter den korta övergångsperioden som upphör i slutet av 2020. Tiden är knapp. EU måste igen förbereda sig på svåra förhandlingar.

EU godtar ingen dumpning

Barnier räknar med starka differenser mellan lägren. Förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU kommer att bli krävande. Han varnar britterna för att underskatta svårigheterna.

De ska inte tro att EU nöjer sig med ett enkelt frihandelsavtal som bara syftar till att avveckla tullar, sade Barnier. Inom EU-kommissionen befarar man att nästa brittiska regering också försöker avveckla standarder inom flera viktiga områden.

Det kunde undergräva EU:s standarder inom flera viktiga områden, inom bland annat miljö, det sociala området och skatter. Den europeiska unionen kommer på inga villkor att godta en brexit där britterna roffar åt sig konkurrensfördelar, inskärpte Barnier.

EU accepterar konkurrens på lika villkor, men en dumping med orättvis konkurrens godtar vi inte. Det räcker inte med att ratificera avtalet. Storbritannien måste bygga upp en helt ny relation till EU utan krav på vild avreglering.

En rättvis och ärlig konkurrens borde också vara i det förenade konungadömets intresse, betonar Barnier. Han påminner premiärminister Boris Johnson om att nästa handelsavtal inte färdigställs i Bryssel.

Förutom EU-parlamentet ska avtalet också godkännas av tre dussin nationella och regionala parlament. De kan gott och väl ställa sig på tvären, vilket var fallet då Valloniens parlament nästan lyckades torpedera CETA-avtalet med Kanada.

Enligt Barnier är förhandlingarna med EU ingen självklarhet med garanti för ett genombrott. Han påminner om att en hård brexit inte ens kan undanröjas fastän att avtalet om brexit skulle stå klart.

EU:s viktigaste mål i brexitprocessen är att trygga en fungerande lösning för freden i Nordirland, sade Barnier på Web Summit. Därefter följer skyddet av EU:s inre marknad och relationerna till Storbritannien efter brexit.

Britterna går snart till nyval

Inom kort fortsätter brexitprocessen på den norra sidan av Engelska kanalen. Den 12 december går britterna till nyval. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labour satte genast in häftiga attacker mot Johnson.

Enligt Corbyn försöker Johnson missbruka brexit som en förevändning att sälja ut landets nationella hälsovårdssystem. Han anklagade regeringen för att i hemlighet förhandla med USA om priser på läkemedel och marknadstillträde för farmaceutiska produkter.

Johnson anklagade i sin tur Corbyn för att vara oförberedd på brexit i det fall att Labour skulle vinna valet. Labourchefen försäkrade att i så fall skulle förhandla fram ett avtal med EU som skulle läggas fram till folkomröstning.

Den häftiga brexitprocessen har också givit eko uppe i Skottland, där regeringschefen Nicola Sturgeon vill arrangera en ny folkomröstning om regionens självständighet. Sturgeon efterlyser en omröstning redan nästa år.