G795Dd5Bde 1920 Landesjagdverband Sachsen
EU-kommissionen vill lätta på vargens skyddsstatus. FOTO: Landesjagdverband Sachsen
Jordbruk EU

EU vill lätta på vargskyddet

Vargen sprider sig över hela Europa och lever redan fritt i 23 länder. EU-kommissionen vill därför lätta på de strikta skyddsreglerna för varg. Vargens status föreslås sänkas från ”strikt skyddad” till enbart ”skyddad”.

Bakgrunden till förslaget är att den växande populationen har ökat risken för angrepp på husdjur. Genom ändringen av skyddsstatus vill kommissionen öka flexibiliteten i förvaltningen med bibehållande av en gynnsam bevarandestatus för vargar.

Kommissionen ber medlemsländerna att framföra sina ståndpunkter till en ändring av vargens skyddsstatus inom ramen för Bernkonventionen. Finland och Sverige samt flera andra medlemsländer välkomnar kommissionens förslag.

Förslaget väcker hopp om att de problem som EU-lagstiftningen skapar för rovdjurspolitiken äntligen får en lösning, kommenterar Finlands jordbruks- och skogsbruksminister Sari Essayah i ett pressmeddelande.

Kommitté ska samtycka

Om EU-kommissionens förslag vinner gehör hos medlemsländerna, kommer förslaget att överlämnas till Bernkonventionens ständiga kommitté. Om kommittén samtycker, kan EU föreslå en ändring av vargens skyddsstatus i EU:s art- och habitatdirektiv.

Sari Essayah riktar ett tack till de finländska intressegrupperna för att de under hösten aktivt har besvarat kommissionens begäran om utlåtanden om vargläget. Från Finland skickades mer än 1.500 svar till kommmissionen, inklusive ministeriets svar.

Av dessa svar stödde 74 procent en ändring av vargens skyddsstatus. Detta är et starkt budskap från kommissionen, säger Essayah. Enligt kommissionens utredningar gar vargstammen ökat märkbart i EU de senaste två decennierna.

Nackdelen med det nuvarande vargskyddet är att mängden skador orsakade av varg har ökat väsentligt. Inom EU finns redan 20.000 vargar. Vargens närvaro upplevs redan som ett hot.

Stora problem

Med sitt förslag att sänka vargens skyddsstatus svarar EU-kommissionen särskilt på kraven från jordbrukare med boskap. Djurbönder rapporterar ständigt om ökande problem med den växande vargstammen.

Enbart i Tyskland ökade antalet vargattacker mot husdjur under fjolåret till mer en ettusen fall. Mer än 4.000 boskapsdjur dödades eller skadades i angreppen. Delstaternas miljöministrar medger att allt fler problemvargar forcerar stängsel och dödar boskap.

Delstaten Bayerns ekonomiminister Hubert Aiwanger, som är ansvarig för jakten i Bayerns statliga skogar, uppmanar den tyska förbundsregeringen att snabbt genomföra de planerade inskränkningarna i vargens skyddsstatus.

Aiwanger anmärker att vargskyddet borde ha sänkts långt tidigare. På grund av de tveksamma attityderna inom EU och den tyska förbundsregeringen har jordbruket länge förorsakats enorma skador.

Kritik från miljö- och naturskyddsorganisationer

Det är emellertid ännu inte klart om den tyska regeringen enhälligt kan ställa sig bakom det nya EU-förslaget. Tysklands gröna miljöminister Steffi Lemke har tidigare uttalat sig emot en sänkning av vargens skyddsstatus, som hon betecknar som ”tillräcklig”.

De tyska miljö- och naturskyddsorganisationerna BUND, Nabu och WWF kritiserar EU-kommissionens ståndpunkt att sänka vargens skyddsstatus. De efterlyser i stället åtgärder som förbättrar skyddet av boskap.

Enligt organisationerna saknas belägg för att de skärpta åtgärderna mot vargstammen skulle öka säkerheten. Den avgörande faktorn är vargskyddets kvalitet och inte en inskränkning av antalet vargar.