Dsc 0040 Media A496Dc81
EU kritiserade Danmarks vildsvinsstängsel mot Tyskland. Men nu får Tyskland EU-medel för motsvarande stängsel mot Polen. FOTO: Zaunteam
Jordbruk EU

EU stöder tyska stängsel
mot ASF-smitta från Polen

De östliga tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen bygger långa stängsel för att stoppa utbredningen av afrikansk svinpest från polska vildsvin. EU har dessutom lovat att bidra med nio miljoner euro. Löftet har väckt irritation i Danmark.

Stängsel är ett effektivt medel i bekämpningen av afrikansk svinpest, skriver det tyska jordbruksministeriet i ett pressmeddelande. Enligt minister Julia Klöckner har EU-kommissionen signalerat beredskap att stöda projektet med nio miljoner euro.

Tiderna förändras, konstaterar danskarna. Det är inte länge sedan Tyskland gick ut med häftig kritik mot Danmarks planer på ett vildsvinsstängsel längs den dansk-tyska gränsen. Trots kritiken byggde Danmark sitt 70 km långa stängsel utan EU-bidrag.

I det skedet uttryckte sig de tyska medierna genomgående kritiskt. För tyskarna blev de danska stängselplanerna något av en symbol för nationell avgränsning. Politiker från nästan alla partier ställde sig kritiska och förlöjligade det danska stängslet.

Också från EU-håll kom kritik. Den dåvarande hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis betecknade stängsel mellan EU:s medlemsländer som ett slöseri med skattemedel. EU stöder inte sådana metoder, anmärkte Andriukaitis.

Danmark sökte aldrig EU-stöd

Danmark sökte aldrig EU-stöd för sitt stängsel. Det är knappast oväntat att danskarna betraktar EU-löftet om stöd till det tyska stängslet med kritiska ögon. Alla länder borde behandlas lika.

Ifall Tyskland får bidrag för ett vildsvinsstängsel mot Polen, borde Danmark ha rätt till samma sak. Det anser grisproducenten Mogens Dall, som är ordförande för producentorganisationen LandboSyd och parlamentariker i Folketinget.

I en intervju för den tyskspråkiga tidningen Der Nordschleswiger betraktar Dall det hela som märkvärdigt att EU plötsligt ställer pengar till förfogande för ett tyskt stängsel. I rättvisans namn borde Danmark kräva ett retroaktivt stöd.

Danmark har givetvis anspråk på likvärdig behandling. Jag gläder mig över en check från EU för vi måste naturligtvis kräva pengarna, säger Mogens Dall till tidningen. Dall hörde redan från första början till stängselbyggets förespråkare.

Danmark har i praktiken lyckats utrota hela sin vildsvinsstam med hjälp av staketet och en konsekvent avskjutning av djur. Trots staketet återstår ännu en minimal risk via smittade vildsvin som kan simma från Tyskland över Flensborg Fjord.

Den danska staten reserverade ursprungligen drygt tio miljoner euro för staketet. I december 2019 var det 1,5 meter höga stängslet redan på plats. I praktiken blev stängslet betydligt billigare än kalkylerat. Sluträkningen stannade på drygt sex miljoner euro.

Summan är betydligt lägre än de tio miljoner euro i stödpengar som EU nu ställer i utsikt för tyska vildsvinsstängslen. De östliga tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen har lagt ut höga belopp för att bekämpa ASF-smittade vildsvin från Polen.

Höga kostnader för tyska delstater

Bekämpningen finansieras primärt av de båda drabbade delstaterna. Nyligen enades alla tyska delstater kom nyligen överens om en solidarisk modell där kostnaderna fördelar jämnt mellan alla tyska delstater.

Jordbruksminister Julia Klöckner understryker att det ligger i hela landets intresse att bekämpa den afrikanska svinpesten. Den gemensamma finansieringsmodellen är dessutom ett viktigt komplement till det utlovade EU-stödet.

Sedan den afrikanska svinpestens utbrott i september 2020 har 1.308 fall av ASF påträffats i Tyskland. Smittan härstammar från polska vildsvin som vandrar över gränsen till de östliga delstaterna Brandenburg och Sachsen.

Trots svinpesten i landets östliga delar har Tyskland förhandlat fram avtal med flera länder om export av griskött från ASF-fria delar av landet. Det så kallade regionalkonceptet gäller i hela EU och har godkänts av Brasilien, Argentina, Sydafrika och Sydkorea.

Bosnien-Herzegovina, Kanada och Singapore har också öppnat sina gränser för färskt griskött från Tyskland. Thailand har signalerat intresse för att återuppta importen från Tyskland medan intensiva förhandlingar ännu förs med Kina.