9C74A2E5 934F 4A28 860B 04A80D4780Bd
EU:s jordbruksministrar möttes på tisdagen för första gången under Belgiens ordförandeskap. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU stöder omprövning
av vargens skyddsstatus

Finlands initiativ att ompröva skyddstatus för stora rovdjur stöds av flera EU-länder i Bryssel, uppger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah. Hon informerade om läget på en presskonferens efter ett möte med EU:s jordbruksministrar.

Initiativet fick ett gott mottagande. Åtta medlemsländer vill direkt stöda Finlands förslag. Utöver detta uppges att till exempel Frankrike, som intog sin position först i ett senare skede, gärna skulle medverka, sade Essayah.

Förutom vargen vill Finland se över skyddsstatusen för stora köttätare i en vidare bemärkelse. Enligt Essayah har till exempel björnstammen fördubblats och lodjursstammen nästan tredubblats sedan Finland gick med i EU.

Diskussionen var rätt samstämmig och tyder på att växande rovdjursbestånd även i andra medlemsländer betraktas som sociala utmaningar, särskilt på landsbygden. Det finns helt klart ett behov av förändring och kommissionen har fått ett klart besked.

Tyskland tvekar om vargskyddet

Enligt Essay var det bara Tyskland som i samband med mötet meddelade att landet inte stöder Finlands initiativ. EU-parlamentet förutsatte redan hösten 2022 att skyddsstatus för stora köttätare och särskilt vargen borde omvärderas.

Enligt Essayah anser många andra EU-länder att fler rovdjur utöver vargen borde beaktas. Björnstammen har fördubblats och lodjursstammen har tredubblats sedan Finland gick med i EU.

Dessa stammar har vuxit avsevärt sedan habitatdirektivet med bilagor definierades 1992.

Enligt Essayah råder stor enighet bland jordbruksministrarna om att bestånden av köttätare borde ses över.

Jordbruksministrarna diskuterade dessutom utkastet till förordning om övervakning av skogarnas tillstånd, som kommissionen utfärdade i november. Minister Essayah ansåg konsekvent och högkvalitativ skogsövervakning är viktig. 

Jordbruksministrarna hörde kommissionens granskning av internationella handelsfrågor med avseende på jordbruket. Handelsförhandlingar pågår inom EU med bland annat Australien och Mercosur.

Livligast diskuterades handeln mellan Ukraina och EU. Den europeiska unionen måste också framöver leverera ett starkt, effektivt och enat stöd till Ukraina. En stabil och långsiktig handelsmiljö bör skapas genom åtgärder på EU-nivå, anser Essayah.

EU förbereder dialog om jordbruk

Dessutom diskuterade rådet vid sitt möte initiativet från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som föreslår en strategisk dialog om det europeiska jordbrukets framtid.

Medlemsländerna ansåg det viktigt att alla parter i livsmedelssystemet och medlemsländerna får gehör i den framtida politiken. Essayah lyfte fram de särförhållanden som gäller för det nordliga jordbruket och vikten av en lönsam livsmedelsproduktion.

EU:s jordbruk och livsmedelssystem står inför stora utmaningar. Under de kommande åren kommer det att påverkas av många faktorer, från klimatförändringar och förlust av natur till EU:s expansion och en förändrad geopolitiska miljö.

Framtida reformer måste läggas upp på ett sätt som garanterar att produktionen av livsmedel förblir lönsam i hela Europa, framhåller Essayah.