Jordbruk EU

EU-politikerna spurtar inför valet

EU-parlamentet vill i brådskande ordning besluta om de planerade förändringarna i jordbrukspolitiken. Det handlar bland annat om förändringar i arealuttag, växtföljd och marktäckning. Anledningen är det förestående EU-valet i juni.

Parlamentet vill snarast baxa igenom några förändringar som gynnat producenterna. Parlamentet röstade redan förra veckan för undantag från miljökrav och kontroller som kommissionen hade baxat igenom utan diskussioner.

Under omröstningen stödde 432 parlamentariker det brådskande förfarandet medan 155 parlamentariker röstade emot. Det innebär att parlamentet kan bana väg för förändringarna vid det sista mötet före valet som äger rum den 22 april.

De aktuella förslagen hade redan i slutet av mars vunnit majoritet bland EU:s medlemsländer. Det handlar bland annat om förändringarna inom de så kallade Gaec-standarderna om god jordbrukssed och ekologisk status. 

EU-bönderna befrias bland annat från skyldigheten att sätta jordbruksmark i träda under 2024. EU-kommissionen har avlåtit en omfattande undantagsförordning från det så kallade Gaec 8-kravet för år 2024.

EU-kommissionen har också lindrat sitt förslag till tillfälligt undantag från skyldigheten att avsätta åkermark. Undantaget gäller retroaktivt från och med den första januari till och med den 31 december 2024.