Gensax Unnamed 7
Mer än ettusen forskare demonstrerade nyligen i fjorton länder för att försvara användningen av gensaxen inom jordbruket. FOTO: WePlanet
Jordbruk EU

EU-parlamentet lättar på
reglerna för gensaxen

EU-parlamentet godkände på onsdagen nya regler som underlättar användningen av genförändrade grödor inom produktionen av livsmedel. Förändringen öppnar nya möjligheter att utveckla härdigare och mångsidigare grödor inom matproduktionen.

Kommissionens förslag innebär ett genombrott för ny genteknik (NGT) inom jordbruket. Nya mutationsprocesser som den så kallade gensaxen Crispr/Cas (kategori NGT1) ska bli lättare att använda.

Syftet med avregleringen är bland annat att förädla fram grödor som är mer motståndskraftiga mot torka eller skadedjur. Livsmedel som framställs av NGT1-förändrade växter skulle enligt förslaget få säljas utan särskild märkning.

Kommissionen vill också underlätta marknadsföringen av livsmedel och foder från NGT-förändrade växter. NGT-förfaranden med arter som inte går att korsa (kategori NGT2), faller däremot under de befintliga GMO-bestämmelserna.

Jämnt resultat i parlamentet

EU:s GMO-lagstiftning är sannolikt strängast i världen, särskilt när det gäller procedurerna för godkännande och märkningskrav. Dessa GMO-bestämmelser ska i stort sett fortsätta att gälla för grödor i kategorin NGT2.

Förslaget antogs av parlamentet med ett stort antal ändringar. Parlamentet förutsätter ett totalt patentförbud för samtliga NGT-grödor samt delar av grödor, genetiska informationer med vidhållande processegenskaper.

Därmed vill parlamentet stärka rättssäkerheten och hålla kostnaderna under kontroll. Åtgärderna ska stärka växtförädlarens och odlarens positioner så att nya risker för ett beroende av tekniken kan undvikas, fastställer parlamentet.

Förslaget antogs i plenum med 307 ja-röster, 263 nej-röster och 41 nedlagda röster. Flera genteknikkritiska parlamentariker från GMO-kritiska länder beklagade att den nya lagen påtagligt inskränker möjligheterna för medlemsländer att förbjuda den gröna gentekniken.

EU-ländernas jordbruksministrar borde nu i sin tur enas om en gemensam ståndpunkt. Först därefter blir det möjligt att inleda diskussioner mellan EU:s institutioner om det slutliga lagförslaget.

Ledande forskare har länge kritiserat den europeiska lagstiftningen på området som otidsenlig, i jämförelse med läget i globalt perspektiv. EU:s nuvarande gentekniklagar är mer än 30 år gamla och betraktas som hopplöst föråldrade.

Forskare stöder nya bestämmelser

Denna vecka demonstrerade mer än ettusen europeiska forskare i fjorton länder mot det ohållbara läget. Forskarna uppmanade parlamentets ledamöter att äntligen stöda NGT i veckans omröstning.

Forskarna inskärpte att tekniken bidrar till grödor med mindre behov av bekämpningsmedel. NGT gynnar utvecklingen av motståndskraftiga och klimattåliga växter, förutsatt att forskarna tillåts använda NGT i sina laboratorier.

Nyligen sände 37 nobelpristagare och mer än 1.500 vetenskapliga forskare brev till parlamentets medlemmar, som uppmanades att glömma sin ”antivetenskapliga” rädsla för kampanjer som drivs av GMO-fientliga aktivister.

I huvudsak handlar det om frågan huruvida Europa litar på sina forskare eller inte, säger den holländska mikrobiologen Hidde Boersna, som är talesperson och samordnare av kampanjen.

Det är dags att slänga vidskepelsen överbord och tro på Europas unga vetenskap, understryker forskarna.