Jordbruk EU

EU-institutionerna
enades om budgeten

EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027 avancerar. EU-parlamentet, rådet och kommissionen nådde på tisdagen enighet i den gemensamma trilogen. Det innebär bland annat att krispengarna för jordbruket betalas ut tidigare.

Stats- och regeringscheferna enades i juli om en kompromiss för direktstöden till EU-länderna under den kommande sjuårsperioden. Den nu aktuella överenskommelsen kompletterar paketet på 1.824,3 miljarder euro som då förhandlades fram.

EU:s sjuåriga budget omfattar omkring 1.074,3 miljarder euro jämte instrumentet för tillfällig återhämtning på 750 miljarder euro. Enighet har nu nåtts efter intensiva samråd mellan EU-institutionerna sedan slutet av augusti.

Trepartsförhandlingarna slutfördes denna vecka under ledning av det tyska ordförandeskapet. Institutionerna enades om att utbetalningen av 8,1 miljarder euro ur återhämtningsfonden för 2022 till 2024 ska betalas redan från och med 2021.

Omkring 30 procent av medlen ska ställas till förfogande under 2021 och resten påföljande år. Minst 37 procent av pengarna anslås för ekogårdar, miljö- och klimatåtgärder och djurvälfärd.

Minst 55 procent av medlen ska tillfalla unga jordbrukare och investeringar i motståndskraftig, uthållig och digital återhämtning inom jordbruket. Pengarna i återhämtningsfonden behöver inte samfinansieras av medlemsländerna.

Tilläggsfinansieringen får uppgå till 75 procent av de stödberättigade kostnaderna. Den övre gränsen för startbidrag för unga jordbrukare ur landsbygdsfonden ska höjas från 70.000 euro till 100.000 euro.

Nu går paketet till medlemsländerna och parlamentet för godkännande. EU-länderna behöver pengarna för att dämpa konsekvenserna av pandemin, kommenterar ordförandelandet Tysklands ständiga representant Michael Clauß.