Jordbruk EU

EU håller fast vid gröna given

EU-kommissionen är inte beredd att tumma på villkoren för sin gröna giv. Varken kriget i Ukraina eller den osäkra, globala matförsörjningen är argument nog att mjuka upp EU:s nuvarande hållbarhetsstrategi, som bygger på gröna värden.

Kriget i Ukraina har förorsakat allvarlig oro över den förestående livsmedelsförsörjningen. Föroreningar, klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald förvärrar situationen. Men EU-kommissionen ser ingen akut orsak till oro.

En arbetsrapport inom kommissionen konstaterar att EU för närvarande exporterar mer livsmedel än medlemsländerna behöver för sin försörjning. Självförsörjningen av de viktigaste agrarprodukterna räcker mer än väl till för att föda befolkningen.

Trots den senaste tidens utmaningar ser kommissionen ingen orsak att inskränka på den gröna given. EU borde följaktligen konsekvent genomföra den gröna given med tillhörande hållbarhetsstrategier.

Enligt kommissionens analys är livsmedelsförsörjningen inom EU-gemenskapen inte hotad. Författarna medger ändå att stigande matpriser kan vara ett problem för ett tilltagande antal hushåll med låga inkomster.

Utvecklingen och kombinationen av olika orsaker har klargjort att matförsörjningen inte ska tas för given, medger kommissionen. EU borde trygga produktionen genom att ta hänsyn till stigande produktionskostnader och producenternas inkomster.

Enligt analysen hamnar livsmedelsproduktionen under ökande press på grund av knappare naturresurser, färre pollinatörer och inskränkt biologisk mångfald samt effekterna av klimatförändringar.

Om dessa effekter inte bemöts med tillräckligt effektiva åtgärder, kan detta framkalla begränsningar inom den globala livsmedelsproduktionen. Analysen rekommenderar också till ett skonsamt umgänge med syntetiska bekämpningsmedel.

Politikerna borde inte förlora kraven på livsmedelssäkerhet ur sikte i samband med omställmingen till en mer hållbar matproduktion. Ett systematiskt förhållningssätt är viktigt för att förstå de komplexa sammanhangen.

Arbetsdokumentet uppges vara avsett att stöda EU-kommissionens arbete för att identifiera och väga upp de många aspekter som är förknippade med matsäkerheten. Enligt kommissionen finns det ett akut behov av åtgärder.

Mot bakgrunden av dagens osäkra och flyktiga förhållanden måste övergången till en hållbar livsmedelsförsörjning fortsätta att styra EU:s politiska och programmatiska inriktning, fastslår skribenterna.